Webbsidan pacemaker-info.se har stängt användarregistreringen. Det går inte heller att skriva i forumet. Anledningen till detta är helt enkelt att det finns någon medicinkunnig person som kan ansvara så att felaktig och ev. farlig information sprids. Inte heller vill vi göra besökarna besvikna då de inte får svar på sina frågor. Har ni frågor får vi hänvisa er till Vårdguidens funktion Ställ en anonym fråga: www.1177.se/Stall-en-anonym-fraga/ och Vårdguidens faktasida om Att få en pacemaker. Sista vill vi slå ett slag för Facebooks gruppsidor. Det finns bland annat Facebookgrupperna Pacemaker Support Group och Pacemaker and ICD Support Group. Båda är engelskspråkiga.

Vänstersidigt skänkelblock

Vid ett EKG och vidare utredning för 2 år sedan visade det sig att min pappa (då 63 år) hade ett vänstersidigt skänkelblock till följd av en infarkt han inte själv känt till. Han har gjort ett flertal tester och behandlas nu med medicin men har inte fått en pacemaker insatt. Han har efter detta fortsatt med sitt vanliga liv som aktiv pensionär.

Jag är extremt orolig för att denna behandling inte är tillräcklig. Är det så att skadorna efter infarkten är "lätta" eftersom de inte opererar in en pacemaker? Hur orolig behöver jag vara över hans tillstånd?

Hej

Att man har ett vänstersidigt skänkelblock betyder att man har en förändring på hjärtat vilket leder till att vänster sida av hjärtat aktiveras lite senare än höger. Att ha ett vänstergrenblock talar inte alltid om att man behöver en pacemaker. Vad som är viktigt är att om han börjar få symtom på svimning eller får sämre orka kan vara tecken på att blockeringen har blivit högre och därför ger för långsam puls eller att hjärtat inte pumpar så effektivt. Kan han leva som vanligt så är det ett gott tecken på att han klarat av sin infarkt bra och att medicinerna stärker hans hjärta.

Mvh
Maria
Pacemakersjuksköterska