Webbsidan pacemaker-info.se har stängt användarregistreringen. Det går inte heller att skriva i forumet. Anledningen till detta är helt enkelt att det finns någon medicinkunnig person som kan ansvara så att felaktig och ev. farlig information sprids. Inte heller vill vi göra besökarna besvikna då de inte får svar på sina frågor. Har ni frågor får vi hänvisa er till sjukvården och Vårdguidens faktasida om Att få en pacemaker.

Vad hade pacemakern för påverkan på sjukvården när den kom år 1958?

Blev sjukhusen mindre belastade,var den ett lyft för sjukvården inom tekniken och ledde detta till mindre medicinering för de hjärtsjuka patienterna?

Den implanterbara pacemakern förändrade livet för många patienter som dittils varit hänvisade till ett liv med trötthet, sängliggande, yrsel och ständiga svimningar. Det fanns pacemakrar som bars utanför kroppen, men dessa var inte så praktiska och begränsade rörelsefriheten. Med Rune Elmqvists pacemaker kunde man promenera omkring och leva i stort sett som vanligt. När sedan operationen kunde göras i lokalbedövning och pacemakern lades in via en ven under nyckelbenet, var det allt fler patienter som erbjöds behandlingen.
För sjukvården innebar det att man fick en ny behandling som snabbt fick spridning. Som med all ny behandling krävdes det att sjukvården hängde med i utvecklingen och lärde sig den nya tekniken. Inte alla sjukhus kunde erbjuda behandlingen, och så är det än idag.
Hjärtsjukvården har sedan 1958 utvecklats enormt, inte bara vad gäller pacemakerbehandling. Nya behandlingsmetoder och mediciner har kommit i rasande fart. Pacemakerbehandling har nog inte haft så stor påverkan på medicinanvändningen. Även om man har en pacemaker måste man ta mediciner om man har annan hjärtsjukdom än bara att hjärtat går långsamt.
Sjukhusen har således inte fått mindre "belastning", utan snarare mer att göra eftersom det hela tiden kommer nya behandlingsmetoder. Fast det är ju därför vi som jobbar inom sjukvården finns där: För att alla skall få bästa möjliga vård.

/Torbjörn