Hur uppkommer AV block 3

Hej

Har läst en del på sidan om låg puls och av block och de olika typerna. Jag undrar hur av block egentligen uppkommer och om en låg puls alltid sker parallellt med den klassiska symptombilden eller kan man ha normal puls med symptom som ändå beror på av block typ 3? Är pulsen mer eller mindre alltid konstant låg? Vad räknas som låg plus vid av block 3? Kan pulsen gå upp vid aktivitet eller förblir den konstant låg? Kan man få låg puls i väldigt korta perioder, säg några sekunder till en minut för att det sedan ska återgå till det normala och inte återkomma på flera dagar eller veckor.

Kort och gått kan du gå in lite mer på hur livet med av block och de medicinska aspekterna lite mer?

Frågar av ren nyfikenhet. Har själv inga problem med låg puls i samband med "symptom" om inte 47 och trött räknas. Låter dock osannolikt.

Hej

Det var många frågor i en fråga. Ofta vet man inte orsaken till varför man får ett AVblock III. En del kan få problem med detta vid insättande av en tablett med betablockerande effekt vilket leder till att AV noden blockeras. En del kan få AVblock pga fästingbett och Borrelia men efter ha fått antibiotika behandling åter blir bra. En del födds med AVblock III vilket inte upptäcks förrän senare och där man inte vet orsaken till varför. Finns också de som har intermittent AVBlock som kommer och går, vilket ofta upptäcks pga svimning och att man då söker sjukhus. De behandlas ofta med pacemaker för att undvika att det åter svimmar. De flesta som får AVblock får det utan att man egentligen inte vet orsaken, troligtvist ett naturligt åldrande i den elektriska aktiviteten i hjärtat.

Drabbas man som äldre av en hjärtinfarkt så kan detta leda till att man utvecklar AVblock och bör då behandlas med pacemaker om det inte försvinner.

Hoppas detta ger dig lite svar på dina många frågor om AVblock III.
Läs gärna under våra rubriker om bradykardi och indikation till att få pacemaker.

Mvh
Maria Pacemakersjuksköterska

Läs mer i lexikon: 
Bradykardi
Läs mer om ämnet: 
AV-block

Relaterade expertsvar