Webbsidan pacemaker-info.se har stängt användarregistreringen. Det går inte heller att skriva i forumet. Anledningen till detta är helt enkelt att det finns någon medicinkunnig person som kan ansvara så att felaktig och ev. farlig information sprids. Inte heller vill vi göra besökarna besvikna då de inte får svar på sina frågor. Har ni frågor får vi hänvisa er till Vårdguidens funktion Ställ en anonym fråga: www.1177.se/Stall-en-anonym-fraga/ och Vårdguidens faktasida om Att få en pacemaker. Sista vill vi slå ett slag för Facebooks gruppsidor. Det finns bland annat Facebookgrupperna Pacemaker Support Group och Pacemaker and ICD Support Group. Båda är engelskspråkiga.

Trötthet som huvudsymtom, borde jag ha pacemaker?

Jag är 42 år och man. Jag har sedan flera år ett utrett förmaksflimmer (bandspelar EKG och ultraljud). Dessa flimmer kommer ibland (nästan alltid på natten) och försvinner nästan alltid natten efter. Jag har än så länge inte behövts elkonverterats utan det har varje gång hoppat rätt inom 48 h. Jag har, förutom flimmren som kommer ibland, problem med att jag ofta är väldigt trött. Somnar alltid inom 1 min (21-22 tiden)när jag lagt mig och sover sedan helt utslagen 6-7 h. När jag sedan vaknar mellan 4-5 på morgonen är jag sällan utvilad. Jag har ingen fatastisk grundfysik, men har under dem senaste åren tränat ganska mycket för att minska flimmer och orka mer. Vasalopp och Lidingölopp. Har låg puls 45-50 slag vid tex skrivbordsarbete. På natten kan det tom sjunka under 40 slag. Har dock inga problem med låg puls vid ansträngning, där stiger den när jag tar i. Har heller inga svimmningar utan bara trötthet.

Min grundfråga, är mina låga puls en anledning till min konstanta trötthet? Lever ett lyckligt liv i övrigt. Borde jag ha pacemaker?

Hej

Din grundpuls låg runt 45-50 vilket nog är normalt med den fysiska aktiviteten du har. Även nattetid kan pulsen gå ner till 40 vilket också kan vara normalt. Du skriver också att du får upp din puls vid aktivitet vilket också visar på att den elektriska banan fungerar väl. Din trötthet kan ju också bero på andra saker tex att du har andningsuppehåll, sömnapne, på natten vilket ger dig konstant trötthet.
Jag tycker att du ska kontakta din läkare på vårdcentralen och se om de kan utreda vidare varför du är så trött.

Mvh
Maria
pacemakersjuksköterska