Webbsidan pacemaker-info.se har stängt användarregistreringen. Det går inte heller att skriva i forumet. Anledningen till detta är helt enkelt att det finns någon medicinkunnig person som kan ansvara så att felaktig och ev. farlig information sprids. Inte heller vill vi göra besökarna besvikna då de inte får svar på sina frågor. Har ni frågor får vi hänvisa er till sjukvården och Vårdguidens faktasida om Att få en pacemaker.

tränar jag min syreupptagningsförmåga eller min pacemaker

jag tränar regelbundet på cykel. På vintern trainer 3-4 ggr i veckan. På senare tid har jag börjat fundera på vad som händer när jag tränar. Känslan är inte samma som tidgare med trötta benmuskler och hög andhämtning. När min puls går över 122 bpm (70%) så måste jag manuellt aktivera PM för att den ska öka slagen.

Då tänker jag att mentalt och kroppsligt så känner kroppen att arbetsbelastningen är 70% men pacemakern känner att det är 90%. Alltså är träningen verkningslös.

Tänker jag rätt eller fel?

Hej,

Tyvärr vet jag inte vilken typ av sensor din pacemaker har. Den vanligaste är rörelsesensorn, som har svårt att ge dig hög puls, om du sitter stilla med överkroppen och cyklar. Många knackar på pacemakern för att öka pacemakerfrekvensen. Andra har bra egenfrekvens till och från.
Du borde fråga, om du inte gjort det, hur din pulskurva ser ut , den samlas i de flesta pacemakrar på olika sätt.

Träning är aldrig värdelös bara du inte skadar kroppen med alltför hårt tempo.
På sätt och viss ställer vissa pacemakers automatiskt in sig på en patients levnadssätt, men man kan nog inte kalla det att man tränar sin pacemaker.

Mvh

Thomas Fåhraeus
Lund