trötthet mer nu än innan jag fick pacemaker.

Hej!
Jag är en tjej på snart 20 år och haft pacemaker i snart 5 år & jag undrar fall det kan bero på pacemakern att jag är så trött jämt?
Nog för att jag är ungdom och gillar att sova, men jag var inte så här trött innan jag vart sjuk.
Jag har väldigt svårt att somna på kvällarna, brukar gå och lägga mig vid kl 22.00 på kvällarna med kan inte somna pga hög puls ( 80-85 slag/min), tar flera timmar innan pulsen gått ner till vilopuls. Om jag inte minns fel så har dom ställt in att min puls kan gå ner till max 50.
Och jag brukar inte kunna ligga på vänstersida med kroppen när jag ligger i sängen för då känner jag "hårda" slag emot revbenen, väldigt obehagligt!
Kan detta ha något med pacemakern att göra?

Hej! Din trötthet kan bero på många olika saker. Det låter inte så troligt att det är pacemakern som orsakar din trötthet. Hör med din läkare om han eller hon anser att din trötthet behöver utredas.
Det är inte ovanligt att man känner sina hjärtslag tydligare då man ligger på vänster sida. Det beror på att hjärtat då ligger an mot bröstkorgsväggen. Vissa personer känner detta väldigt tydligt, medan andra inte märker någon skillnad. Det är alltså väldigt individuellt.
I mycket sällsynta fall kan pacemakerelektroden stimulera en nerv som går till mellangärdet. Det upplevs då som ryckningar i mellangärdet, ungefär som när man har hicka. Denna stimulering kan vara lägesberoende. Utifrån din beskrivning verkar det dock inte vara detta det rör sig om, utan mer att du känner dina hjärtslag tydligare när du ligger på vänster sida.

Hälsningar: Torbjörn