Webbsidan pacemaker-info.se har stängt användarregistreringen. Det går inte heller att skriva i forumet. Anledningen till detta är helt enkelt att det finns någon medicinkunnig person som kan ansvara så att felaktig och ev. farlig information sprids. Inte heller vill vi göra besökarna besvikna då de inte får svar på sina frågor. Har ni frågor får vi hänvisa er till sjukvården och Vårdguidens faktasida om Att få en pacemaker.

Tens/ems som hjälpmedel

Kan man använda sig av tens/ems som nerv-muskelstimelering vid nervskada. Nervskadan uppkom fyra dagar efter det att jag opererats för höftledsbrott. Jag fick ett så kallat akut kompartment syndrom som opererades för sent vilket gjorde att jag fick en bestående nervskada. Jag har även hjärtflimmer som uppkom efter ett klaffbyte som jag gjorde för 7 år sedan. Min fråga är om jag kan använda mig av tens/ems som hjälpmedel trots att jag har hjärtflimmer, hjärtsvikt och en inopererad märgspik-/skruv i höftleden.Fråga två, kan pacemaker hjälpa till vid hjärtsvikt, hjärtflimmer? Jag är 79 år gammal.

TNS ner mot höftregionen är inte så farlig, det brukar inte påverka pacemakern. Ofta rekommenderas att man prövar första gången med ett EKG uppkopplat för att se om pacemakerrytmen påverkas.Man kan också pröva sig fram men genast stänga av eller avlägsna TNS apparaten om du blir påverkad.

Det finns speciella pacemakers som kan hjälpa till mot hjärtsvikt. Det beror på hur dina hjärtkamrar arbetar. Slår kamrarna i otakt kan man lägga in en elektrod över vänster kammare och får då ett mer naturligt hjärtslag. En hjärtspecialist kan avgöra om du är i behov av en sk sviktpacemaker.

MVH
Thomas Fåhraeus
Lund