Webbsidan pacemaker-info.se har stängt användarregistreringen. Det går inte heller att skriva i forumet. Anledningen till detta är helt enkelt att det finns någon medicinkunnig person som kan ansvara så att felaktig och ev. farlig information sprids. Inte heller vill vi göra besökarna besvikna då de inte får svar på sina frågor. Har ni frågor får vi hänvisa er till sjukvården och Vårdguidens faktasida om Att få en pacemaker.

Stötvågsbehandling

Jag har besvär med en hälsena efter ett benbrott för 6 månader sedan och sjukgymnasten rek stötvågsbehandling - tills dess hon blev varse att jag har pacemaker. Enl henne skall man inte göra sådan behandling om patienten har pacemaker. En del kliniker som erbjuder denna behandling nämner även detta på sina resp hemsidor medan andra skriver enbart att om man har 'hjärtfel & cirkulationsrubbningar' samt om man äter blodförtunnande läkemedel skall behandlingen inte ges. Jag äter inga läkemedel. Vad avgör om man kan få den aktuella behandlingen (ESWT)?

Hej

Jag tror att det ska kunna gå bra att få stötvågs behandling i ditt knä för det är så pass långt bort från pacemakern och hjärtat. Ta kontakt med din pacemakermottagning och ta reda på hur pass beroende du är av din pacemaker. Har du en någorlunda bra egen puls utan din pacemaker så ska det inte vara något problem och be dom sedan att kontakta din sjukgymnast så att du ev kan få behandling för ditt knä.

MVH
Maria Hesselstrand
Pacemakersköterska