Webbsidan pacemaker-info.se har stängt användarregistreringen. Det går inte heller att skriva i forumet. Anledningen till detta är helt enkelt att det finns någon medicinkunnig person som kan ansvara så att felaktig och ev. farlig information sprids. Inte heller vill vi göra besökarna besvikna då de inte får svar på sina frågor. Har ni frågor får vi hänvisa er till Vårdguidens funktion Ställ en anonym fråga: www.1177.se/Stall-en-anonym-fraga/ och Vårdguidens faktasida om Att få en pacemaker. Sista vill vi slå ett slag för Facebooks gruppsidor. Det finns bland annat Facebookgrupperna Pacemaker Support Group och Pacemaker and ICD Support Group. Båda är engelskspråkiga.

stöt ..?

Hej!

Har hört att man inte alltid ska ta på vederbörande som fått problem m sin p-maker. Det kan göra ont på den drabbade o man kan själv få sej en stöt...! Låter konstigt. Kan det stämma???

Hälsn Kristina

Hej Kristin

Du har rätt i att det låter konstigt och det är viktigt att det inte finns fel kunskap om hur det är att leva med en pacemaker eller ICD.
Det är aldrig farligt att hålla i någon med pacemaker eller ICD.
Pacemakern kan inte ge några "stötar" pga den ger en sådan låg strömstryka när den stimulerar hjärtat.
Det är heller inte farligt att hålla i en person som har en inopererad defibrillator/ICD. Den "stöten",som ICD ger vid en behandling av en snabb hjärtrusning, är heller inte farlig för någon som råkar hålla i personen. Tvärtom behöver de här personerna mycket trygghet och en lugnande kram eller hand från de närstående.

Hoppas denna information kan ge trygghet både till dig och din anhörige.

MVH
Maria Hesselstrand
Pacemakersköterska