Webbsidan pacemaker-info.se har stängt användarregistreringen. Det går inte heller att skriva i forumet. Anledningen till detta är helt enkelt att det finns någon medicinkunnig person som kan ansvara så att felaktig och ev. farlig information sprids. Inte heller vill vi göra besökarna besvikna då de inte får svar på sina frågor. Har ni frågor får vi hänvisa er till sjukvården och Vårdguidens faktasida om Att få en pacemaker.

Smärtsamma reaktioner från pacemaker

Hej! Jag är 71 år och har alltid tränat mycket. För tio år sedan fick jag akut en mekanisk aortaklaff inopererad, med en samtida bypassoperation. Därefter drabbades jag av en invalidiserande trötthet med stora svårigheter att göra något. Under de senaste 3-4 åren har jag upplevt rytmstörningar och känsla av att svimma, oftast efter ca tio minuters ansträngning. För 2 månader sedan fick jag en pacemaker insatt efter ett AV-block 3 som jag också har haft tidigare.
Min fråga är: När pacemaker korrigerar känns det ibland som ett lätt nålstick i en tiondels sekund. Utan provokation från någon apparat i omgivningen får jag ca tre fyra gånger under dagen en smärtsam reaktion från pacemakern som håller i sig några sekunder. Det känns som hjärtat håller på att stanna. Det gör så ont att jag släpper vad jag har för händer ock viker mig dubbelt. Eftersom jag är grön på området undrar jag om detta är en normal funktion och vad är det som ger denna reaktion från pacemakern.
Erik Bergstrom

Hej Erik,

Jag har funderat men kan inte svara på din fråga. Sitter smärtan upp vid pacemakerdosan eller mitt i bröstet?
Ibland kan nervtrådar intill pacemakern inflammeras , sk neurinom, som kan vara smärtsamt.

Om elektroderna skulle vara skadade borde man se det på rutinkontroll.

Har du op. aortaklaffen har man nog sytt igen bröstbenet med ståltråd som inte försvinner. Tråden kan ibland ge upphov till smärtsensationer ffa om man trycker över detta ställe.

Som du märker kan jag bara gissa, fråga vid nästa kontroll är väl det enda råd jag kan ge dig.

Mvh
Thomas Fåhraeus
Lund