Webbsidan pacemaker-info.se har stängt användarregistreringen. Det går inte heller att skriva i forumet. Anledningen till detta är helt enkelt att det finns någon medicinkunnig person som kan ansvara så att felaktig och ev. farlig information sprids. Inte heller vill vi göra besökarna besvikna då de inte får svar på sina frågor. Har ni frågor får vi hänvisa er till sjukvården och Vårdguidens faktasida om Att få en pacemaker.

Skydd till PM vid kampsport

Hejsan!
Jag tränar thaiboxning och undrar om ni har något tips på skydd för pacemakern i närkamp? Skulle en
Väst fungera som säkert skydd? Eller bör man konstruera något skydd som är som en kupa dvs luft mellan pm och skyddet för att området omkring får ta smällen i stället. Och om man inte har skydd hur stor är då chansen att sladdarna lossnar eller pacemakern går sönder?

Sedan har jag en till fråga ang träning, när jag tränat ett hårt pass eller bara Hållt igång mycket under dagen så får jag väldigt obehaglig hård och snabb puls på halsen samt bröst, får yrsel och talsvårigheter senare på kvällen när jag går ner i vila, har det något samband med PM tror ni?

Hej,

En lagom mjuk eller hård väst över pacemakerfältet är nog ett bra skydd. Största risken är ryckningar i elektroderna som kan slitas sönder. Ett kraftigt slag kan förflytta pacemaker några cm och eftersom trådarna vuxit fast så blir det dragningar i dem.....
Är du helt pacemakerberoende skulle jag ge dig rådet att pröva en annan sport.

Din senare fråga är svår att svara på. Det bästa du kan göra är att känna på din puls när du mår dåligt. Slår den då lugnt och jämt är det något annat. Kanske skulle du träna lite mindre hårt?

Lycka till.

Mvh
Thomas Fåhraeus
Lund