Webbsidan pacemaker-info.se har stängt användarregistreringen. Det går inte heller att skriva i forumet. Anledningen till detta är helt enkelt att det finns någon medicinkunnig person som kan ansvara så att felaktig och ev. farlig information sprids. Inte heller vill vi göra besökarna besvikna då de inte får svar på sina frågor. Har ni frågor får vi hänvisa er till sjukvården och Vårdguidens faktasida om Att få en pacemaker.

skillnad mellan betablockerare?

Hej!
Jag undrar om det är någon skillnad på de betablockerare som finns på marknaden? Jag har seloken, 150x1, men tycker att jag blir nedstämd och långsam av dem. Min läkare vill inte byta sort, vi har diskuterat detta många gånger men han säger att seloken är bäst för mig. Jag har hypertrofisk obstruktiv kardiomyopati o är opererad för detta, har oxå ICD. Ska jag fortsätta tjata eller har han rätt?
Tack för att ni orkar med oss frågvisa. :)

Hej!
De flesta betablockerare har likvärdig biverkningsprofil. Det kan skilja lite mellan dem bl a vad gäller biverkningar från luftrören och påverkan på humöret. Nedstämdhet är en biverkan som förekommer hos alla betablockerare. Det finns en betablockerare som heter atenolol som skiljer sig lite från de andra genom att den är vattenlöslig och därför påverkar hjärnan i mindre grad än t ex Seloken. Det kan vara värt att prova att byta. Din läkare har dock rätt i att det är Seloken som har studerats och uppvisat positiva resultat vid hypertrof kardiomyopati. Det du riskerar är att få mer rytmrubbningar om du byter. Har du mycket besvär av biverkningar kan det dock vara värt att byta, särskilt som du har en ICD som skyddar dig mot eventuella rytmrubbningar.

Du får diskutera med din läkare! Jag har inte hela din sjukhistoria här och kan bara ge generella råd utifrån den begränsade fakta jag får av dig.

Hälsningar: Torbjörn