Webbsidan pacemaker-info.se har stängt användarregistreringen. Det går inte heller att skriva i forumet. Anledningen till detta är helt enkelt att det finns någon medicinkunnig person som kan ansvara så att felaktig och ev. farlig information sprids. Inte heller vill vi göra besökarna besvikna då de inte får svar på sina frågor. Har ni frågor får vi hänvisa er till sjukvården och Vårdguidens faktasida om Att få en pacemaker.

Säker bilkörning

Jag är nyopererad, och har fått en pacemaker insatt under vä nyckelben. Jag undrar om jag kan köra bil med tanke på att bilbältet ligger då rakt över PM. Vad händer då vid kraftig inbromsning eller krock map PM och kroppen.

Hej

Du ska absolut ha ditt säkerhetsbälte på. Pacemakern tål det eventuella tryck som kommer över pacemakern vid en snabb inbromsning. Pacemakern är otroligt tålig och ligger i ett titanskal.
Skulle du uppleva att bilbältet skaver så kan man lägga en liten skumgummi bit eller en näsduk mellan pacemakern och bilbältet. Finns även ett bilbältes skydd att köpa via nätet. Sök på detta så kan du ev inhandla detta för att känna dig tryggare.

Mvh
Maria Hesselstrand
Pacemakersköterska