Webbsidan pacemaker-info.se har stängt användarregistreringen. Det går inte heller att skriva i forumet. Anledningen till detta är helt enkelt att det finns någon medicinkunnig person som kan ansvara så att felaktig och ev. farlig information sprids. Inte heller vill vi göra besökarna besvikna då de inte får svar på sina frågor. Har ni frågor får vi hänvisa er till sjukvården och Vårdguidens faktasida om Att få en pacemaker.

Pulsändringar under motion

Hej!

Har PM sen snart två år och det funka numera ganska bra i de flesta situationer. Problem uppstår dock ibland vid motion. När jag joggar så brukar hjärtat rusa efter att jag börjar min jogg, kanske efter 30 sek. sen måste jag växla om mellan lätt jogg och gång i en kilometer innan hjärtat och PM är överens om en lämplig fart. Om jag å andra sidan åker sidor (på längden) så har jag inte problem i början, men efter kanske 45min så tappar jag all kraft och får ta mig hem i lusfart.Tror att pulsen då är lite låg, men har inte mätt ordentligt.

Dessa två problem hade jag aldrig innan jag fick PM. Vet någon vad problemen beror på och vad man kan göra åt det hela?

Johan

Hej Johan,

Jag vet inte vilket pacemakersystem du har eller om du har en sensor påslagen eller ej. Sensorn, som du kan läsa om på denna webbsida, kan vara för känsligt inställd och vid joggning "skakar" den upp pulsen till kanske max. frekvens 170, 190/min eller vad det nu är. Åker du skidor som är mycket mjukare , kanske du inte får upp pulsen ordentligt. Eller också går den upp till max. gänsen och kan då hos vissa pacemakerar nästan halveras, och då tappar du kraft ordentligt.Kolla med din pacemakermottagning hur det är med din sensor i pacemakern. Det går ofta att programmera så att du blir nöjd! Räkna gärna pulsen när du har symptom och skriv ned den och vad du gör.

Har du två elektroder som de flesta har (sk DDD-system) kan växlingar i sinusnoden ibland ge besvär eller om du får attacker med förmaksflimmer. Detta bör lagras i pacemakerns minne, så beställ en tid för avläsning av pacemakern, föreslår jag.

Med vänlig hälsning,

Thomas Fåhraeus
Lund

Läs mer i lexikon: 
Sensor