Webbsidan pacemaker-info.se har stängt användarregistreringen. Det går inte heller att skriva i forumet. Anledningen till detta är helt enkelt att det finns någon medicinkunnig person som kan ansvara så att felaktig och ev. farlig information sprids. Inte heller vill vi göra besökarna besvikna då de inte får svar på sina frågor. Har ni frågor får vi hänvisa er till sjukvården och Vårdguidens faktasida om Att få en pacemaker.

Pm- infektion.

Hej! Jag är föreslagen en HIS-ablation pga att mitt förmaksflimmer består trots 2 ablationer och en genomgång i stort sett alla tillgängliga arytmimediciner. Jag känner mig inte helt redo för HIS-ablation. Är 68 år. Mycket som jag är orolig för. När det gäller PM så undrar jag över:
1. Kan jag lita på att PM kommer att fungera?
2. Oroar mig också över risken att få en PM-infektion. Vad kan man göra då,när hjärtat är helt beroende av PM? Hur stor är risken att få en infektion tex efter något/några år?
3. Jag har en PM DDDR nu som hjälp, så att jag kan ta min min flimmermedicin Multaq, som inte heller hjälper mot FF. När jag är ute och går så blir jag yr efter att ha gått en stund,ca 10-15 min. Kan det ha med PM att göra dvs kan PM justeras så att jag inte blir yr vid ansträngning?
Tacksam för denna sajt!! Toppen att kunna fråga en erfaren och kunnig PM-läkare. Tack!

Sini

Hej Sini,

Fråga 1: Dagens pacemakrar är mycket pålitliga och tekniska fel är ytterst ovanligt. Elektroderna mellan pacemakern och hjärtat kan ibland lossna i hjärtat och risken där varierar från sjukhus till sjukhus. Normalt ligger risken på några procent. Lossnar elektroden är det lätt att justera detta fel.

Fråga 2: Pacemakerinfektioner kanske är den vanligaste komplikationen och varierar också mycket från plats till plats. Akuta, direkta infektioner efter operationen är sällsynt men egendomlig nog kan infektioner uppkomma efter flera år efter operationen. Man flyttar då pacemakerfickan till andra sidan. Risken ligger väl mellan 1 - 5 % på de flesta sjukhus.

Fråga 3: När du blir yr, räkna pulsen på handleden. Om du inte är van att göra det kan du se hur man gör på Youtube, sök på pulstagning, där vi gjort en film.
Är pulsen låg får man justera pacemakern och öka frekvensen. Yrseln kan också bero på blodtrycket som blir för lågt.

Kul att läsa att du tycker om vår webbsida.

MVH
Thomas Fåhraeus
Lund