Webbsidan pacemaker-info.se har stängt användarregistreringen. Det går inte heller att skriva i forumet. Anledningen till detta är helt enkelt att det finns någon medicinkunnig person som kan ansvara så att felaktig och ev. farlig information sprids. Inte heller vill vi göra besökarna besvikna då de inte får svar på sina frågor. Har ni frågor får vi hänvisa er till sjukvården och Vårdguidens faktasida om Att få en pacemaker.

Pacemakern rör sig

När jag ligger på den sida, i mitt fall höger,där pm är inopererad "tippar" den upp på kant. Känns obehagligt när den ska tillbaks i läge när jag lägger mig på rygg och jag får nästan hjälpa till att få den på plats. Är rädd att den snurrar runt. Och det känns irriterande, svider i området efter. Är detta vanligt? Ska på åb snart.

Hej!

Ibland kan pacemakern röra sig i dosfickan och det är inte helt ovanligt att den ställer sig på "högkant" när man ligger på sidan. Detta påverkar oftast inte pacemakerns funktion alls och har man inte uttalade obehag av det så skall man inte göra något åt det. Pacemakern tar inte skada av det. Om pacemakern däremot "snurrar runt" i dosfickan kan det påverka elektroderna. Det märker man i så fall vid pacemakerkontrollen.

Om din pacemaker vid kontroll visar sig fungera bra och du inte har uttalade besvär av att den ställer sig på högkant, tycker jag inte att man behöver göra något alls.

Hälsningar: Torbjörn