Webbsidan pacemaker-info.se har stängt användarregistreringen. Det går inte heller att skriva i forumet. Anledningen till detta är helt enkelt att det finns någon medicinkunnig person som kan ansvara så att felaktig och ev. farlig information sprids. Inte heller vill vi göra besökarna besvikna då de inte får svar på sina frågor. Har ni frågor får vi hänvisa er till sjukvården och Vårdguidens faktasida om Att få en pacemaker.

Pacemakerbyte

Hej! Jag har en son som är 7 år och han har pacemaker. Hans pacemaker sitter på hans högrasida ( på magen ). Det är snart dags för pacemakerbyte. Det kan vara så att trådarna (elektroderna) börjar bli dåliga. Min fråga är om han vid byte måste öppna bröstbenet igen eller kan man göra på något annat sätt?
Mvh Viktoria Köppen

Hej,

När barn med pacemaker kommer upp mot tioårs ålder brukar man lägga in ett system i venerna, precis som en vuxen får. Pacemakern läggs strax under nyckelbenet. Det gamla kablarna klipps av och lämnas kvar och dosfickan på buken sluter sig själv.

Så börjar det bli dags för dosbyte så får din son ett sk transvenöst system med förmodligen två tunna elektroder i venerna till höger för och höger kammare. Det är en kort operation i narkos. Bröstbenet behöver inte klippas upp igen.

Mvh
Thomas Fåhraeus
Lund