Pacemaker pga. sjuk sinusknuta. Kan det vara ärftligt?

Jag har sedan 12-års ålder svimmat i stående, sittande och liggande position. har även vaknat på natten, fortfarande liggande i sängen, svimmat och vaknat upp från detta och somnat om. Nu 18 år (!) senare lyckas man hitta att jag hade asystolier på mellan 3-10 sek, som kommer i perioder på ca 3-5 dagar upp till 15-20 tillfällen per dygn. Många av dessa svimningar uppträdde under sömnen. Jag fick nu för ca 2 veckor sedan inopererat en pacemaker och har sedan dess mått bra. Min fråga är nu om detta kan vara äftligt och om mina barn behöver genomgå några kontroller?

/Ida

Hej

Störningar i hjärtats retledningssystem kan ibland beror på en annan bakomliggande hjärtsjukdom, t ex inflammation, muskelsjukdom, hjärtinfarkt etc. Vissa av dessa sjukdomar kan vara ärftliga.

I vissa släkter förekommer flera pacemakrar än "normalt" utan att man vet orsaken, men det är mycket sällsynt att man ser någon ärftlighet i att ha en sjuk sinusknuta eller AVblock.

Man gör inga vidare utredningar på barnen om det är dessa rytmstörningar som föräldren har.
Vad som är viktigt att om ditt barn skulle börja svimma eller få liknande symtom som du har haft att man då kontrollera upp och utreder vidare varför.

Är du fortfarande orolig för dina barn så skulle jag rekomendera dig att kontakta din läkare för mer information.

MVH
Maria Hesselstrand
Pacemakersköterska