Webbsidan pacemaker-info.se har stängt användarregistreringen. Det går inte heller att skriva i forumet. Anledningen till detta är helt enkelt att det finns någon medicinkunnig person som kan ansvara så att felaktig och ev. farlig information sprids. Inte heller vill vi göra besökarna besvikna då de inte får svar på sina frågor. Har ni frågor får vi hänvisa er till sjukvården och Vårdguidens faktasida om Att få en pacemaker.

Pacemaker orsak till hjärninfarkt!!!

Min pappa utsattes nyss för en hjärninfarkt i lillhjärnan. Veckan innan opererade han akut in en pacemaker då hans hjärta slog för sällan och för löst. Kan detta ha varit anledningen till infarkten? Jag läste nämnligen att en blodpropp kan vandra hela vägen från hjärtat till hjärnan. Kan det ha varit så att det blev en propp då hjärtat slog för dåligt som sedan vandrade upp till hjärnan???

Hej,

Ett pacemakersystem med elektroder läggs alltid på vensidan i kroppens blodsystem, bl a för att man inte skall få en propp till exempel i hjärnan. Ev små proppar från höger sida fastnar och löses upp i lungorna.
Ett blodpropp i artärsystemet från vänster del av hjärtat kan ha orsakats av t ex förmaksflimmer. Men några pacemakerelektroder kan inte orsaka blodpropp i hjärnan.

Mvh
Thomas Fåhraeus
Lund