Webbsidan pacemaker-info.se har stängt användarregistreringen. Det går inte heller att skriva i forumet. Anledningen till detta är helt enkelt att det finns någon medicinkunnig person som kan ansvara så att felaktig och ev. farlig information sprids. Inte heller vill vi göra besökarna besvikna då de inte får svar på sina frågor. Har ni frågor får vi hänvisa er till sjukvården och Vårdguidens faktasida om Att få en pacemaker.

Pacemaker och Crosstrainer med pulsmätare, är det ok??

Hej! jag har pacemaker sedan 2 år tillbaka (DDDR med två elektroder). Funderar på att skaffa en Crosstrainer till hemmet så att jag ska träna bättre o mer regelbundet. Crosstrainern är som en löpmaskin där man använder både fötter och armar. Crosstrainern har en pulsmätare så att man då och då kan kolla sin puls genom att hålla om en separat stång där den läser av detta. Bromsningen sker med ett magnetbromsat svänghjul på ca 10 kg. Min fråga är: finns det någon risk för pacemakern med detta. Jag har inte fått några restriktioner pga hjärtat, snarare tvärtom, det är bra att sporta. Tänker mer på om pulsmätare eller magnet kan påverka pacemakern. Tycker att det inte borde det, men vill gärna kolla. Tacksam för svar! :) / ken1

Hej,

Jag har inte sett eller hört att magnetbromsen på en träningsmaskin påverkar pacemakersystemet.Den sitter för långt bort för att magnetfältet skall nå pacemakern.

Får du pulsfrekvensen genom att lägga händerna på en stång så kan man likna det vid en slags EKG registrering där elektroder kopplas till armarna. Detta kan inte heller påverka pacemakern.

Du kan läsa om elektromagnetisk interferens EMI under fördjupningar på denna webbsajt.

Mvh
Thomas Fåhraeus
Bjärred