Webbsidan pacemaker-info.se har stängt användarregistreringen. Det går inte heller att skriva i forumet. Anledningen till detta är helt enkelt att det finns någon medicinkunnig person som kan ansvara så att felaktig och ev. farlig information sprids. Inte heller vill vi göra besökarna besvikna då de inte får svar på sina frågor. Har ni frågor får vi hänvisa er till sjukvården och Vårdguidens faktasida om Att få en pacemaker.

Orolig och ung pacemakerpatient

Nu är det snart 6 veckor sedan jag satte in min pacemaker efter ett AV block 111. Är precis hemkommen efter en USA:resa på 2,5 vecka där jag åkt de flesta karuseller på universal studios och flugit i flera timmar över halva jordklotet. Jag har aldrig varit rädd för de här sakerna innan men det har jag blivit med min pacemaker. Jag gjorde ändå alla de saker som jag hade tänkt innan hjärtat ballade ur en sväng. Igår tränade jag för första gången efter operationen. Min sjuksköterska sa att jag skulle vänta i iaf 8 veckor, men eftersom att läkaren sa att det inte va några problem att träna så körde jag på.
Jag är en fotbollstjej som hatar att INTE träna och vara igång. Jag fick min pacemaker en torsdag och var tillbaka redan måndagen därpå. Det som jag dock fortfarande känner är ångest, jag får panikångestattacker, jag har ont i bröstet, jag får som "hugg" i hjärtat och känner mig konstant orolig för att något ska hända. Jag är rädd för att vara hemma ensam och har svårt att somna om kvällarna. Jag är 21 år och tycker fortfarande att detta känns så overkligt...
Mitt AV block 111 har uppstått utav en komplikation utav en ablation där de brände bort en extra ledningsbana i hjärtat som gjorde att jag hade hög puls (upp mot 200) som kunde pågå konstant under flera dagar. Denna operation tog 5 h och även här ligger man vaken på operationsbordet. Jag har trott att jag mått bra sen ablationen men 1,5 år senare så hände detta. (Det är min lilla hjärthistoria innan)
Har ni några tips för vad man kan göra? Jag vet att man kan prata med en kurator som sjukhuset erbjuder, det tänker jag göra om detta inte går över. Jag vill inte begränsa mig själv pågrund av ångest över en maskin som faktiskt gör att jag inte behöver vara orolig.

Hej

Förstår att du lever med en stor oro som begränsar dig att må helt bra. Vet du om din egna puls utan pacemaker ligger runt 40? Ofta har ju hjärtat en reservmotor att ta till när man utvecklar ett AVblock III. Fråga om detta vid nästa tillfälle när du gör kontroll. Jag tror också att det är bra att du träffar en kurator som kan hjälpa dig att komma vidare. Du är inte ovanlig, många upplever samma sak som du och när man får en pacemaker eller att man drabbas av hjärtklappning så blir man helt plötsligt mycket medveten om att man har ett hjärta och att det krånglar. Detta i sig är ångest laddat. Pacemakerns funktion är mycket säker och skulle du uppleva en större trygghet med att få lite mer frekventa kontroller för att se att allt fungerar väl så be din pacemakermottagning om detta. Kan vara så att det räcker med 1 eller 2 lite tätare kontroller för att du ska känna det bättre. Vi som arbetar med pacemaker är till för er så att ni kan leva så bra som möjligt och även kunna känna er trygga med den lilla dosan.
Önskar dig lycka till

Maria
Pacemakersjuksköterska