Webbsidan pacemaker-info.se har stängt användarregistreringen. Det går inte heller att skriva i forumet. Anledningen till detta är helt enkelt att det finns någon medicinkunnig person som kan ansvara så att felaktig och ev. farlig information sprids. Inte heller vill vi göra besökarna besvikna då de inte får svar på sina frågor. Har ni frågor får vi hänvisa er till sjukvården och Vårdguidens faktasida om Att få en pacemaker.

Orolig

Hej Thomas,och tack för en mycket intressant sida! Jag har en fråga ju skulle vilja ställa.
Jag drabbades för några år sedan av en allvarlig perimyocardit,med bland annat korta självterminerande episoder av VT. Har bland annat här läst efter myocrdit får mn ärrbildning som kan leda till rytmstörning senare i livet. Jag har enligt läkare en ekgförändring på arbetsekg som ska vara ofarlig. Ekgförändringen borde enligt läkare tyda på ett ärr,och jag undrar bara hur man kan se att det är ofarligt? Hur stor är risken att få VT igen,om man har haft det tidigare? Syns alla skador som skulle kunna ge upphov till farliga arytmier på ultraljud? Jag har gjort både arbetsprov och ultraljud som varit u.a. Tacksam för lite hjälp på traven!
Med vänlig hälsning, Marcus

Hej Marcus,

Ursäkta sent svar. Ärrbildningar efter t.ex. hjärtinfarkt eller myocarditer kan ge upphov till VT- attacker som du skriver. Bedömer läkarna att det finns risk för VT attacker implanteras ofta en ICD som skydd. Efter att en infarkt läkt ut finns det hos många patienter kvar en ärrbildning i infarktområdet. Hjärtmuskelcellarna kan inte öka i antal och reparera skadan.

Perimyocarditer kan gå ganska spårlöst förbi medan andra ger svåra symptom och kanske VT- attacker. Ibland skadas ffa sinusnoden vilket kan leda till pacemaker senare i livet.
Jag vet inte hur svår din myocardit var. EKG har ofta typiska förändringar under sjukdomens förlopp men normaliseras ofta när sjukdomen läkt ut. Några svårare fall av myocardit kan övergå i kardiomyopati där muskelcellerna är kronsikt drabbade. Detta kan synas på EKG men ffa med ultraljud, som visar en nedsatt kammarfunktion.

Har du normalt ultraljud och arbetsprov tycker jag inte du behöver vara orolig för mer VT- attacker. Men som du förstår kan man ju inte till 100% säga till någon hjärtpatient att de inte kommer att få arytmier i senare i livet. Ett nytt arbetsprov om ett år kanske man kan föreslå. Lycka till,

Mvh
Thomas Fåhraeus
Bjärred