Hur orkar hjärtat?

Oregelbundna, svaga, överhoppade, hjärtslag dagligen gör mig trött och ångestladdad. Hur mycket klarar ett hjärta? Kan adrenalinpåslag orsaka arytmier? Jag blir trött, ledsen och mycket orolig när hjärtat beter sig så här. Jag har dock perioder under dygnet då hjärtat slår normalt och de stunderna är guld värda.Ingeborg Kan tankar påverka rytm? Kan Inderal hjälpa? Tack på förhand för svar/

Hej,

Vi har skrivit mycket om extraslag och hur svårt det är att minska dem. Du kan läsa mer om det om du tittar på de senaste svaren senaste månaderna. I en del fall utlöser extraslag arytmier hos en del patienter. Adrenalinpåslag kan också orsaka arytmier eller högre puls.
Tankar påverkar inte rytmen i normala fall även om vissa personer tror sig kunna styra hjärtrytmen genom tankar. Inderal är en betablockare och dessa lugnar ofta ner ett oroligt hjärta. I samråd med din läkare kan du prova dessa mediciner och se om de hjälper.

En klen tröst är att hjärtat inte brukar ta skada av extraslagen. Det kan kännas så eller att hjärtat skall stanna men så är inte fallet.Att vara i rörelse, motionera mm kan minska obehagen av extraslagen. Du kan även läsa under fördjupningar om extraslag på denna webbsida.

Mvh
Thomas Fåhraeus
Bjärred