Webbsidan pacemaker-info.se har stängt användarregistreringen. Det går inte heller att skriva i forumet. Anledningen till detta är helt enkelt att det finns någon medicinkunnig person som kan ansvara så att felaktig och ev. farlig information sprids. Inte heller vill vi göra besökarna besvikna då de inte får svar på sina frågor. Har ni frågor får vi hänvisa er till sjukvården och Vårdguidens faktasida om Att få en pacemaker.

Oregelbundna extraslag

Jag är man 30år och har inga sjukdommar. Jag får efter hårt fysiskt arbete (styrketräning eller löpning) ofta perioder av oregelbunden rytm med extraslag. Under arbetspasset slår hjärtat normalt hårt med hög puls som det ska. Ca 5-48h efter passet börjar mitt hjärta i vila slå oregelbundet med uteblivna slag, hårda extraslag och snabb puls. Detta pågår som i attack upp till några timmar växelvis med normal rytm. Det är obehagligt och jag behöver gå för att inte känna av det lika tydligt eller så minskar det när jag går. Pulsen är också högre än normalt efter mina pass i upp till ca 24h vilket är normalt? Jag vågar knappt träna eftersom jag är rädd att något är fel. Det är tydligt kopplat till att utlösas timmar efter hård fysisk aktivitet. När jag inte tränat på ett år har jag något extraslag någon gång men inget jag tror är onormalt. Är detta farligt? Tidigare har jag tränat styrketräning på ganska hög nivå vid 25år med en vilopuls på ca 37-40. Nu otränad med ca 60.

Hej

Att ha extraslag av och till är inte ovanligt och behöver inte vara farligt. Bästa är att kontakta någon läkare för att ge dig lugnade besked och ev ta ett EKG för att se vad det är du upplever.

Lycka till

Maria
Pacemakersjuksköterska

Läs mer i lexikon: 
Systole
Läs mer om ämnet: 
Extrasystolier

Relaterade expertsvar

Urvalet av relaterade expertsvar är automatiskt framtaget av webbsidans system. Urvalet baserar sig på vanligen förekommande ord i titeln och innehållet i alla besvarade frågor. Relevansen kan alltså variera.