Webbsidan pacemaker-info.se har stängt användarregistreringen. Det går inte heller att skriva i forumet. Anledningen till detta är helt enkelt att det finns någon medicinkunnig person som kan ansvara så att felaktig och ev. farlig information sprids. Inte heller vill vi göra besökarna besvikna då de inte får svar på sina frågor. Har ni frågor får vi hänvisa er till Vårdguidens funktion Ställ en anonym fråga: www.1177.se/Stall-en-anonym-fraga/ och Vårdguidens faktasida om Att få en pacemaker. Sista vill vi slå ett slag för Facebooks gruppsidor. Det finns bland annat Facebookgrupperna Pacemaker Support Group och Pacemaker and ICD Support Group. Båda är engelskspråkiga.

Om man får ett "tillslag" (chock) av sin ICD, bör man då uppsöka sjukhus efteråt?

Om man får ett "tillslag" (chock) av sin ICD, bör man då uppsöka sjukhus efteråt?

Tack för din fråga.

Man bör göra en kontroll efter ett "tillslag" för att se att det är en korrekt behandling som ICD gett.
Mår man bra efteråt behöver man inte söka akuten utan i stället ta kontakt med sin ICD mottagning för att få en tid för en kontroll. Skulle man inte må bra eller fått flera "tillslag" från ICD ska man ta sig till närmsta sjukhus för kontroll och hjälp.

Med hjälp av en programmerare läser man av ICD och se varför den gett "tillslag"och ev justerar inställningen på ICD. I början av ICD behandlingen kan det behövas en del justeringar innan man vet vad som är det bästa programmet för just dig. ICD har ju också ett "snällt" sätt att bryta hjärtrusningar på genom att ge en "skura" av pacemakerslag som inte känns, så det finns flera olika möjligheter att undvika de "hårda" tillslagen som kan upplevas mycket obehagligt.
Ibland kan det också behövas sättas in bromsande läkemedel så att man undviker att få hjärtrusningar och behandling från ICD.
Har du många frågor angående din ICD behandling så tycker jag att du ska kontakta din ICD mottagning för att
kunna känna dig trygg med din ICD.

MVH
Maria Hesselstrand

Läs mer om ämnet: 
ICD