Webbsidan pacemaker-info.se har stängt användarregistreringen. Det går inte heller att skriva i forumet. Anledningen till detta är helt enkelt att det finns någon medicinkunnig person som kan ansvara så att felaktig och ev. farlig information sprids. Inte heller vill vi göra besökarna besvikna då de inte får svar på sina frågor. Har ni frågor får vi hänvisa er till Vårdguidens funktion Ställ en anonym fråga: www.1177.se/Stall-en-anonym-fraga/ och Vårdguidens faktasida om Att få en pacemaker. Sista vill vi slå ett slag för Facebooks gruppsidor. Det finns bland annat Facebookgrupperna Pacemaker Support Group och Pacemaker and ICD Support Group. Båda är engelskspråkiga.

Olika modeller

Hej igen! Under rubriken "En äldre typ av pacemaker" skrev jag för någon vecka sedan om en modell som bland annat kallas 540/IMW15Q. Mig säger det naturligtvis inget :-), men kan ni beskriva någon skillnad på den och Vitatron Topaz 3?

Hej

De flesta pacemakermodeller nu för tiden är mycket lika i sitt arbetes sätt och har inga större skillnader mellan varandra. Det kan vara små funktioner eller diagnostik som kanske är bättre i vissa modeller men ofta inget som gör att ni pacemakerbärare känner någon skillnad. Just den modellen som du frågar om har vi som jobbar i Malmö och Lund inte så stor erfarenhet av och kan inte säga vad som skiljer de olika modellerna åt. Du får kontakta din pacemakermottagning för att få mer korrekt svar på din fråga.

Mvh
Maria
Pacemakersjuksköterska