Webbsidan pacemaker-info.se har stängt användarregistreringen. Det går inte heller att skriva i forumet. Anledningen till detta är helt enkelt att det finns någon medicinkunnig person som kan ansvara så att felaktig och ev. farlig information sprids. Inte heller vill vi göra besökarna besvikna då de inte får svar på sina frågor. Har ni frågor får vi hänvisa er till sjukvården och Vårdguidens faktasida om Att få en pacemaker.

När min man var på kontroll senast fick han beskedet att hans pacemaker var inne och hjälpte till 99,9 %. Hur påverkar det hjärtat i övrigt?

När min man var på kontroll senast fick han beskedet att hans pacemaker var inne och hjälpte till 99,9 %. Hur påverkar det hjärtat i övrigt?

Hej,

Som vi nyligen skrivit om (pacemakerkontroller) så kan man se från pacemakerns diagnostik hur mycket den "går in" och stimulerar hjärtat.

Din man har tydligen nästan 100 % stimulering vilket många har, som t ex vid ett totalblock (AV-block III) mellan förmak och kammare. Det är mycket möjligt att sänker man frekvensen till kanske 40 impulser/minut så kommer din mans hjärta att slå för egen maskin, men troligtvis med för långsam frekvens och då ge honom symptom.

Är din man hjärtfrisk i övrigt så borde inte konstant pacemakerstimulering påverka hjärtat negativt. Vi har visserligen diskuterat att hos patienter med en allvarligare hjärtsjukdom, kan det vara ofördelaktigt att bara stimulera höger kammare, vilket resulterar i att vänster kammare släpar efter något. Kamrarna går inte riktigt synkront och kontraktionen blir inte lika effektiv.

Men jag tror inte ni behöver oroa er för några ogynnsamma effekter.
En av pacemakerbehandlingens stora fördelar är ju att behandlingen sällan ger några biverkningar som läkemedel ofta gör!

MVH
Thomas Fåhraeus
Bjärred, Lund