Webbsidan pacemaker-info.se har stängt användarregistreringen. Det går inte heller att skriva i forumet. Anledningen till detta är helt enkelt att det finns någon medicinkunnig person som kan ansvara så att felaktig och ev. farlig information sprids. Inte heller vill vi göra besökarna besvikna då de inte får svar på sina frågor. Har ni frågor får vi hänvisa er till Vårdguidens funktion Ställ en anonym fråga: www.1177.se/Stall-en-anonym-fraga/ och Vårdguidens faktasida om Att få en pacemaker. Sista vill vi slå ett slag för Facebooks gruppsidor. Det finns bland annat Facebookgrupperna Pacemaker Support Group och Pacemaker and ICD Support Group. Båda är engelskspråkiga.

Några följdfrågor

Hej igen,

Mycket tankar nu… här kommer lite följdfrågor:

1. Du skriver att det är möjligt att jag har VASOVAGALA SYNDROMET. Menar du att jag både har det syndromet och AV-block 2 typ 2 eller hur fungerar det? För det är ju registrerats att mitt hjärta har hoppat över slag, innebär inte det alltid att man har AV-block 2 typ 2 då?

2. Du skriver också att mina AV- blockeringar kommer att fortsätta, men när jag läser på om VASOVAGALA SYNDROMET så läste jag att "hos många människor så minskar anfallen med åren" ( http://www.arytmia.se/site/page/vasovagal-synkope ). Finns det inte då en möjlighet att de minskar även i mitt fall?

3. Jag vet inte om mitt blodtryck faller då jag svimmar, men jag kan ju tänka mig det. Kan man dö även med pacemakern då?

4. Du skriver även att det går att lägga PM under bröstmuskeln. Har inte hört om det förut, varför gör man inte alltid det? Finns det nackdelar?

5. Jag skulle gärna få min PM i Lund, vet du om det finns möjlighet att bli opererad i ett annat landsting? Antar att det är omöjligt att bli opererad av dig, skulle kännas tryggt då jag har fått stort förtroende för dig! Det är ju lite bråttom så jag vet inte hur det fungerar med väntetider?

Tack igen :)

Mvh Mia

Hej,
Du kan läsa om AV- blockeringar under rubriken Fördjupningar på denna sida. Blockeras ett slag från förmaket kan det röra sig om ett godartat block som kallas AV- block II typ Wenchbach. Den andra typen, som du troligtvis har kallas AV- block II typ Mobitz 2.Det blocket är man ense om att det kan leda till AV- block III. En pacemaker behövs.

Det är riktigt att det vasovagala syndromet brukar bli "bättre" med åren men vägen dit kanske kantas av svimningar med körkortsförbud, kanske olyckor och stark osäkerhet om och när man skall svimma.

På tredje frågan så är det högst osannolikt att man skulle dö med en pacemaker. Svimmar du pga att hjärtat står still, så är blodtrycket 0. Svimmar gör man vanligtvis pga en extremt långsam puls ofta i kombination med mycket lågt blodtryck.

Man började för många år sedan lägga defibrillatorer,ICD, som var mycket stora på den tiden, under bröstmuskeln med gott resultat.
Pacemakrarna är mycket små nuförtiden. Det är inte så vanligt att de läggs under bröstmuskeln. Nackdelen är väl att det är lite krångligare att byta dem när batteriet börjar ta slut. Men det är inget stort problem.

Du kan höra dig för med din läkare om han vill remittera dig till Lund.

Med vänliga hälsningar,
Thomas Fåhraeus
Lund