Webbsidan pacemaker-info.se har stängt användarregistreringen. Det går inte heller att skriva i forumet. Anledningen till detta är helt enkelt att det finns någon medicinkunnig person som kan ansvara så att felaktig och ev. farlig information sprids. Inte heller vill vi göra besökarna besvikna då de inte får svar på sina frågor. Har ni frågor får vi hänvisa er till sjukvården och Vårdguidens faktasida om Att få en pacemaker.

Motorintresserad

Hej
Jag är 21 år och fick för fyra veckor sen en pacemaker pga låg vilopuls (23 slag/min.
Jag tävlar i folkrace och undrar om det är någon fara att tävla framöver? Bältet går över pacemakern och undrar om den kan ta skada om den utsätts för smällar? Har funderat på att fixa vaddering att sätta över den, kan det hjälpa?
Tack på förhand.
// Sandra

Hej Sandra,

En pacemaker tål kraftiga smällar. Det är elektroderna som går ut från pacemakern som är lite skörare. Fixa gärna med lite skumgummi eller liknande som dämpar så att pacemakerdosan inte rör sig för mycket vid en kraftig smäll. Man kan köpa ett slags skydd för bilbältet som en del gör. Vet inte vad det finns att köpa men du kan ringa pacemakeravd. i Lund 046 171658 eller 171000 och fråga en pm sköterska. Men du fixar nog ett bättre skydd själv. Så det är bara att köra på!

Lycka till,

Thomas Fåhraeus,
Bjärred