magnetiska fält

tjena jag har en pacemaker som är 99% inaktiv, min fråga är hur påverkar kraftiga magnetiska fält pacemakern? rubbar den programmering tillfälligt eller kan den skada något permanent? vill gärna lite mer detaljerat om detta

Hej!
Det beror på vilken typ av pacemaker du har. Det skiljer lite mellan olika tillverkare och hur pacemakern är programmerad. Gemensamt för alla är att det inte blir någon permanent påverkan på pacemakern. Så fort du flyttar pacemakern ut ur magnetfältet fungerar pacemakern som vanligt igen. Vissa pacemakrar reagerar inte alls på magneter, andra går in i ett särskilt testprogram eller säkerhetsprogram när de utsätts för magnetfält. Vissa pacemakrar spelar in hjärtrytmen när man lägger på en stark magnet.
Vid magnetkameraundersökningar finns det även gradienter och radiovågor som kan påverka pacemakern negativt. Detta är något helt annat än om man bara utsätter pacemakern för ett vanligt magnetfält.

Hälsingar. Torbjörn

Relaterade expertsvar

Urvalet av relaterade expertsvar är automatiskt framtaget av webbsidans system. Urvalet baserar sig på vanligen förekommande ord i titeln och innehållet i alla besvarade frågor. Relevansen kan alltså variera.