Webbsidan pacemaker-info.se har stängt användarregistreringen. Det går inte heller att skriva i forumet. Anledningen till detta är helt enkelt att det finns någon medicinkunnig person som kan ansvara så att felaktig och ev. farlig information sprids. Inte heller vill vi göra besökarna besvikna då de inte får svar på sina frågor. Har ni frågor får vi hänvisa er till sjukvården och Vårdguidens faktasida om Att få en pacemaker.

Magnefält i arbetsmiljön

Ett företag som levererar pacemaker vill göra en mätning av magnetfältet på arbetsplatsen av en kostnad av 20000. Är det vanligt/rimligt att företaget där personen som har fått pacemaker arbetar ska stå för kostnaden.

Hej

Denna fråga har jag aldrig mött på tidigare. Låter mycket märkligt att ett pacemakerföretag ska behöva komma ut till en arbetsplats för att mäta magnetfältet för en sådan kostnad. Det finns yrkes och miljö medicin som ev kan hjälpa dig med denna fråga. Jag har tidigare varit i kontakt med dom i Lund pga vi hade en patient som arbetade på en industri med starka elektriska maskiner som kunde vara en fara för honom. Detta var för ca 10 år sedan och sedan dess har både pacemakermodeller och elektroder blivit mindre känsliga för yttre påverkan. Se om de kan hjälpa dig med att få siffror på ev magnetfält och sedan kontakta pacemakerföretaget för att se om det kan påverka hans pacemaker.

Man kan också test hur nära personen kan vara och se om det påverkar honom något. Upplever han något konstigt så är det bara att gå ur detta område som brukar vara 1-2 meter från själva maskinen, så återställs pacemakern till normal inställning igen. Det elektriska fältet förstör inte pacemakern.
Lycka till

Mvh
Maria Hesselstrand
Pacemakersköterska

Relaterade expertsvar

Urvalet av relaterade expertsvar är automatiskt framtaget av webbsidans system. Urvalet baserar sig på vanligen förekommande ord i titeln och innehållet i alla besvarade frågor. Relevansen kan alltså variera.