Webbsidan pacemaker-info.se har stängt användarregistreringen. Det går inte heller att skriva i forumet. Anledningen till detta är helt enkelt att det finns någon medicinkunnig person som kan ansvara så att felaktig och ev. farlig information sprids. Inte heller vill vi göra besökarna besvikna då de inte får svar på sina frågor. Har ni frågor får vi hänvisa er till Vårdguidens funktion Ställ en anonym fråga: www.1177.se/Stall-en-anonym-fraga/ och Vårdguidens faktasida om Att få en pacemaker. Sista vill vi slå ett slag för Facebooks gruppsidor. Det finns bland annat Facebookgrupperna Pacemaker Support Group och Pacemaker and ICD Support Group. Båda är engelskspråkiga.

Livslängd o kvalitet på pacemakers

Jag skriver med anledning av att min svärmor som fyller 85 i dagarna har fått besked om att man vill byta ut den pacemaker som hon haft de senaste 4 åren cirka. Tidigare har hon haft pacemaker bl.a. från Sverige och med betydligt längre livslängd.
Som lekmän på området undrar nu min fru och jag om Ni har några synpunkter/förslag på hur vi eventuellt kan bidraga till att min svärmor får bästa möjliga hjälp.
Tacksamma för svar inom en nära framtid eftersom operationen är planerad till början av juni.
Med vänliga hälsningar
Lars o Zofia Hansson
lgh0976@hotmail.com

Hej,

Fyra år låter lite kort livstid för pacemakern.St Jude Medical tillverkade pacemakers i Sverige och USA men har nu flyttat produktionen till Kina.

Jag kan direkt inte förslå ett "bra" märke på pacemaker men de två största tillverkarna i världen är Medtronic och St Jude Medical.

Vissa sjukhus har någon av dessa märken i Sverige, det beror lite på vilka inköp sjukhuset har gjort.

Mvh

Thomas Fåhraeus
Lund