Webbsidan pacemaker-info.se har stängt användarregistreringen. Det går inte heller att skriva i forumet. Anledningen till detta är helt enkelt att det finns någon medicinkunnig person som kan ansvara så att felaktig och ev. farlig information sprids. Inte heller vill vi göra besökarna besvikna då de inte får svar på sina frågor. Har ni frågor får vi hänvisa er till sjukvården och Vårdguidens faktasida om Att få en pacemaker.

Lågt blodtryck, äter Aprovel ,Trombyl och Furix. Är detta farligt?

Lågt blodtryck, har pacemaker, äter Aprovel ,Trombyl och Furix. Är detta farligt?

Frågan löd:
Man 88 år Pacemaker i 7 år. Lågt blodtryck 100/50. Är detta farligt? Lider av hjärtsvikt. Har nyligen haft lunginflammation. Tar aprovel ,Trombyl , Furix.

Hej,

88 år är en relativt hög ålder och den höga åldern i kombination med hjärtsvikt och lunginflammation är naturligtvis ansträngande bl.a. för hjärtat. Pacemakern brukar inte påverka förstärka hjärtmuskulaturen utan ersätter bara ett skadat retledningssystem i hjärtat och ser till att pulsen är normal. Vid svår hjärtsvikt kan man ibland lägga ytterligare en elektrod intill vänster kammare s.k. biventrikulär pacing.
Det låga blodtrycket är tyvärr också ogynnsamt, då många hjärtmediciner sänker blodtrycket vilket i detta fall ej bör göras.

Med vänlig hälsning,

Thomas Fåhraeus

Läs mer i lexikon: 
Biventrikulär pacing
Läs mer om ämnet: 
Hjärtinsufficiens