Webbsidan pacemaker-info.se har stängt användarregistreringen. Det går inte heller att skriva i forumet. Anledningen till detta är helt enkelt att det finns någon medicinkunnig person som kan ansvara så att felaktig och ev. farlig information sprids. Inte heller vill vi göra besökarna besvikna då de inte får svar på sina frågor. Har ni frågor får vi hänvisa er till sjukvården och Vårdguidens faktasida om Att få en pacemaker.

Komplikation efter pacemakeroperation???

Jag fick en pacemaker för 5 dagar sedan.En hemsk upplevelse.
Själva letandet efter en lämplig ven gjorde väldigt ont, trots lokalbedövning och viss smärtstillande/lugnande i.v. Och armen domnade ngn gång. Till slut hittade man 'subclavia'.
Nu har jag en stor svullnad över pacemakern sedan ingreppet, som inte minskar och fortsätter göra ont.ingen feber eller rodnad.
är detta vad jag kan förvänta mig efter ett pmingrepp?
Finns det öht ngn koppling till ett långdraget pmingrepp?
undrar Matilda

Hej Mathilda

Tråkigt att din pacemakerimplantation upplevdes så hemskt.Det kan ibland vara svårt att hitta blodkärlet ner till hjärtat och runt dom ligger nerver som inte alltid går att bedöva. Jag hoppas du fick en bra förklaring och hade möjlighet att berätta om känslan du hade under operation. Svullnaden runt pacemakern kommer att vara kvar några veckor, vilket är normalt. Smärtan ska dock försvinna efter 3-5 dagar. Svullnaden finns där pga kroppen accepterar det "främmande" föremålet och kapslar in den i bindväv. Efter detta brukar svullnaden gå ner och den "lägger" ofta till sig med ett bra läge. Det är därför viktigt att du är aktiv som vanligt och inte håller armen i stillhet. Då kan det bli bekymmer med en "frosen shoulder"som kan var mycket smärtsam.
Risken med långdragna operationer runt 2-3 timmar är att infektionsrisken blir större och ibland får man därför efter operation en dos antibiotika intravenöst extra.
Va lite extra observant den närmaste tiden på om det börjar vätska eller komma en rodnad över dosan. Då ska du kontakta din pacemakermottagning för kontroll och ev beslut om antibiotika insättning.

MVH
Maria Hesselstrand
Pacemakersköterska