Webbsidan pacemaker-info.se har stängt användarregistreringen. Det går inte heller att skriva i forumet. Anledningen till detta är helt enkelt att det finns någon medicinkunnig person som kan ansvara så att felaktig och ev. farlig information sprids. Inte heller vill vi göra besökarna besvikna då de inte får svar på sina frågor. Har ni frågor får vi hänvisa er till sjukvården och Vårdguidens faktasida om Att få en pacemaker.

Jag undrar hur snabbt man måste plocka ut en pacemaker vid ett dödsfall...eller plockas den bara ut om personen i fråga ska kremeras...pga explosionsrisken?Kan den explodera i kroppen när man är död..bara så där utan yttre påverkan? Begravs man med pacemakern kvar i kroppen? Funderar mycket på det här. mvh Katarina

Jag undrar hur snabbt man måste plocka ut en pacemaker vid ett dödsfall...eller plockas den bara ut om personen i fråga ska kremeras...pga explosionsrisken?Kan den explodera i kroppen när man är död..bara så där utan yttre påverkan? Begravs man med pacemakern kvar i kroppen? Funderar mycket på det här.
mvh Katarina

Hej Katarina,

När en pacemakerpatient avlider så skall pacemakern tas bort. Elektroderna till hjärtat behöver man inte avlägsna.Den läkare som utfärdar dödsbeviset måste kryssa för en ruta på intyget om patienten har pacemaker.

Pacemakern kan inte explodera i kroppen.Det finns inga explosiva ämnen i den. Däremot, under en kremering så upphettas pacemakern till en mycket hög temperatur och de elektriska komponenterna inne i pacemakern börjar förgasas. Gastrycket blir fort så kraftigt att det spränger titankapseln, som är hermetiskt tillsluten. Ordet explosion är lite olyckligt valt, men det blir en kraftigt smäll när den inträffar. Den är så kraftig att ugnen, där kremeringen sker, kan skadas ordentligt.

Om kroppen inte kremeras finns alltså ingen exposionsrisk. Pacemakern skall i alla fall tas bort då bl a batterierna så småningom förorenar jorden.

Med vänlig hälsning,

Thomas Fåhraeus
Lund