Webbsidan pacemaker-info.se har stängt användarregistreringen. Det går inte heller att skriva i forumet. Anledningen till detta är helt enkelt att det finns någon medicinkunnig person som kan ansvara så att felaktig och ev. farlig information sprids. Inte heller vill vi göra besökarna besvikna då de inte får svar på sina frågor. Har ni frågor får vi hänvisa er till sjukvården och Vårdguidens faktasida om Att få en pacemaker.

jag har en läckande hjärtklaff och astma är det farligare att röka och snusa?

hej jag är en 18 årig kille med både läckande hjärtklaff och astma jag röker tyvärr vet att det är farligt men är det mycket farligare i kombination med astma och läckande hjärtklaff? om jag känner att jag behöver nikotin kan jag snusa i stället utan att det skadar hjärtat extra?

Hej

Du är 18 år och vet att du har en läckande hjärtklaff och har astma. Då skulle bästa investeringen vara att sluta röka och inte börja snusa för att kompensera nikotin begäret. Det finns god hjälp med nikotinplåster osv och förhoppningsvis så förlänger du ditt liv med många år genom att undvika detta. Man vet kanske mer att rökningen är skadlig för hjärt och lungor men kanske mindre om snusets påverkan. För att vara helt säker så börja inte snusa,du skulle även spara en hel del pengar.

Lycka till

Maria
Pacemakersköterska