Webbsidan pacemaker-info.se har stängt användarregistreringen. Det går inte heller att skriva i forumet. Anledningen till detta är helt enkelt att det finns någon medicinkunnig person som kan ansvara så att felaktig och ev. farlig information sprids. Inte heller vill vi göra besökarna besvikna då de inte får svar på sina frågor. Har ni frågor får vi hänvisa er till Vårdguidens funktion Ställ en anonym fråga: www.1177.se/Stall-en-anonym-fraga/ och Vårdguidens faktasida om Att få en pacemaker. Sista vill vi slå ett slag för Facebooks gruppsidor. Det finns bland annat Facebookgrupperna Pacemaker Support Group och Pacemaker and ICD Support Group. Båda är engelskspråkiga.

kan jag gå på liseberg och åka attraktioner med min ICD?

Jag har en inopererad icd efter ett plötsligt hjärtstopp. Man fann ingen orsak till hjärtstoppet, och pacemakerfunkionen används alltså bara om det behövs i nödfall. Kan defibrillatorn påverkas om jag åker någon attraktion?

Hej

Den informationen som jag kan hitta är att det kan finnas höga elektriska områden på åkattraktionerna som kan leda till ett det bildas ett magnetisktfält och där igenom ev tillfälligt stänga av dina chockterapier på din ICD när du befinner dig i detta område. Det kan aldrig förstöra eller ändra någon inställning på din ICD.
Det sitter ofta skyltar på de olika attraktionerna där de rekomenderar att inte pacemaker/ICD bärare ska åka med, jag vet att de ofta sätter upp dessa på kanske lite låga grunder men det är svårt för oss att säga att det inte är någon fara allas.

Du blir kanske inte klokare av mitt svar men om du vill veta mer och få ett säkrare svar så måste du nog fråga de som har nöjesfältet om hur det är med de elektriska fälten på respektive åkattraktion.

Lycka till

Maria
Pacemaker/ICD sjuksköterska