Webbsidan pacemaker-info.se har stängt användarregistreringen. Det går inte heller att skriva i forumet. Anledningen till detta är helt enkelt att det finns någon medicinkunnig person som kan ansvara så att felaktig och ev. farlig information sprids. Inte heller vill vi göra besökarna besvikna då de inte får svar på sina frågor. Har ni frågor får vi hänvisa er till sjukvården och Vårdguidens faktasida om Att få en pacemaker.

ICD och operation.

Tack för ett mycket bra forum!
Jag har skrivit till er ang pacing som gjorde ont och det blev konstaterat att elektroderna inte satt bra.
Nu är jag omopererad och elektroden i förmaket skall endast paca vid låg rytm, alltså under 40 slag/min. Kammarelektoden skall kunna avhjälpa farliga arytmier. Nu till min fråga. Jag är född med Transposition av de stora kärlen och opererad med Senningplastik, och tydligen sitter elektroderna inte bra nu heller. Kammarelektrodens sensing är sämre men tröskelvärden är något bättre än förra gången. Vad menar dem med det? De säger att de inte operera om mig. Kan man alltså inte få elektoderna att sitta bättre? Vad händer om värderna blir sämre? Struntar man i mig då? Kan man operera bättre på annan ort? Kan NI i Lund operera en tidigare senningopererad bättre så elektroderna fungerar som de ska? Det har väl gjorts förut? Hur har det då fungerat? Känner mig ganska utlämnad... Kan man verkligen inte göra detta bättre i Sverige och kan man säga att man inte gör om det?

Hej,

Visst kan man operera om dig om det behövs. Det är möjligt att det inte går att lägga elektroderna mer genom venerna pga dina tidigare operationer, det finns en del olika anledningar till detta (anatomin, ev ärrbildningar, trång blodpassage mm).

Men kommer man inte in med elektroder på den venösa vägen får man lägga dem på utsidan av hjärtat. Man öppnar då bröstkorgen lite, så att hjärtat syns och syr fast eller skruvar in en sk epikardiell elektrod som dras till din pacemaker. Även här har du ärrbildning från tidigare operationer men hjärtkirurgerna hittar alltid någon plats på hjärtat där elektroden kan sättas. Vi gör ibland en sådan operation på Thoraxklin. i Lund men man gör det säkert på andra thoraxkliniker också.I Sverige.

Så du behöver inte vara orolig att vården sviker dig. Vi får väl hoppas att dina värden håller i sig så att du slipper reopereras igen.

Med vänlig hälsning,

Thomas Fåhraeus
Lund