Webbsidan pacemaker-info.se har stängt användarregistreringen. Det går inte heller att skriva i forumet. Anledningen till detta är helt enkelt att det finns någon medicinkunnig person som kan ansvara så att felaktig och ev. farlig information sprids. Inte heller vill vi göra besökarna besvikna då de inte får svar på sina frågor. Har ni frågor får vi hänvisa er till Vårdguidens funktion Ställ en anonym fråga: www.1177.se/Stall-en-anonym-fraga/ och Vårdguidens faktasida om Att få en pacemaker. Sista vill vi slå ett slag för Facebooks gruppsidor. Det finns bland annat Facebookgrupperna Pacemaker Support Group och Pacemaker and ICD Support Group. Båda är engelskspråkiga.

ICD och motion igen

Hej igen!
Jag är en man som är 50 år gammal. Jag har en "normal" vilopuls på 28 och har efter flera akuta elkonverteringar fått en ICD inopererad. Denna har också "slagit till" flera gånger. Den är inställd på ett pulslintervall mellan 40 och 155. Vad händer om jag skulle passera 155 vid fysisk ansträngning, vilket jag har en känsla av att jag gör lätt!Ytterligare en känsla jag har då är att ICD-n gör ett antal pulståg innan pulsen "drar iväg" bort mot 230 och då är det en "smäll" som kommer. Därför är jag livrädd så fort jag närmar mig 150. Jag äter betablockad och har alltid pulsklocka på mig vid motion. Jag känner att jag kan inte göra någonting som är roligt längre!

//Per

Hej

Jag tror att den inställning på din ICD som är 40-150 gäller vad din pacemaker är inställd på att ge när du är igång. Ofta har man en gräns på när ICD ska börja lagra information på en snabbare hjärtfrekvens vilket troligtvist är vid 155. I denna gräns mellan 155 och 188 så samlar endast oftas ICD information och ger ingen behandling. Det krävs ofta en hjärtfrekvens över 188 upp till 250 för att den ska börja ge behandling. Den börjar oftas med att försöka bryta hjärtrusningen med hjälp av pacemakern vilket du inte känner av och om detta inte lyckas då går över till att avge en chock.

Jag tycker att du ska kontakta din ICD mottagning för att få korrekt besked på hur din iCD är inställd så att du kan känna dig trygg i att vara fysiskt aktiv. Din ICD ska inte hindra dig från att kunna vara aktiv och din betablockerare ska skydda dig från att få hjärtrusning. Man kan också ställa in ICD på många sätt så att den inte ger en behandling med pacemakern eller avge en chock så lätt utan ger hjärtat en chans att slå om av sig självt.

Lycka till

Maria
Pacemaker/ICDsköterska