Webbsidan pacemaker-info.se har stängt användarregistreringen. Det går inte heller att skriva i forumet. Anledningen till detta är helt enkelt att det finns någon medicinkunnig person som kan ansvara så att felaktig och ev. farlig information sprids. Inte heller vill vi göra besökarna besvikna då de inte får svar på sina frågor. Har ni frågor får vi hänvisa er till sjukvården och Vårdguidens faktasida om Att få en pacemaker.

Kan ICD ger strömstöt till den som ger hjärtl- och lungräddning? Om det ger, finns det information som ges till anhöriga? Mvh J

Kan ICD ger strömstöt till den som ger hjärtl- och lungräddning? Om det ger, finns det information som ges till anhöriga?
Mvh J

Hej J,

Intressant fråga som debatteras inte minst bland sjukvårdpersonal. Vid en ev shock går strömmen mellan hjärtat och ICD- dosan, men den sprider sig även till omkringliggande muskulatur. Många patienter rycker ju till vid en shockterapi.

Vid en korrekt hjärtkompression med den ena handen på den vid bröstkorgen bör inte någon ström passera genom den som återupplivar ICD- patienten. Förmodligen finns en svag ström några millisekunder i huden på ICD- patienten vid shockögonblicket, men den är så svag att man inte varnar för den.

Anhöriga eller make/maka frågar ibland om det kan vara farligt att hålla i en ICD- patient om han/hon skulle få en shock men det är det inte alls.

När vi byter ICD pga batteriurladdning, stänger vi av shock-terapin, så att någon shock inte uppkommer genom att vi under operationen manipulerar med ICD- dosorna.

Är det någon läsare som känt av en el.shock när de hållit i patienten vore det intressant att höra det.

MVH

Thomas Fåhraeus
Lund