Högerställd elaxel

Hej Thomas! Hur vanligt är det med högerställd elaxel?
Är förresten inte det en av kriterierna för högerkammarhypertrofi? Det är ju en mkt allvarlig sjukdom. Kan man få högerställd elaxel i samband med tex hjärtinfarkt eller kanske myocardit? Tack för en superintressant sida.
Med vänlig hälsning, Per

Hej Per,

Jag hittar ingen uppgift på hur vanligt det är med högerställd el- axel. Förstoring av höger kammare kan bero på ökat blodtryck i det sk lilla kretsloppet dvs från hjärtat till lungorna. Vissa lungsjukdomar leder till högerkammarhypertrofi. Höger kammare får slita för att pumpa in blodet i de skadade lungorna. Olika mediciner som sänker trycket på vensidan kan ges och förbättra tillståndet.Drabbas vissa delar av hjärtat av infarkt kan elaxeln ändras åt endera hållet.
En allvarlig form av högerkammarförändring är ARVD som betyder arytmogen högerkammardysplasi.Det är en slags missbildning på insidan av höger kammare. I dessa strukturer kan arytmier uppkomma därav namnet. Ventrikulära arytmier måste behadlas och här kan ibland en ICD bli aktuell. ARVD är dock ytterst sällsynt.

Kul att du tycker om vår sida. Ursäkta dröjesmålet men jag letade efter en procentsiffra på högerstääd axel.

Bästa hälsningar,

Thomas Fåhraeus
Bjärred