Webbsidan pacemaker-info.se har stängt användarregistreringen. Det går inte heller att skriva i forumet. Anledningen till detta är helt enkelt att det finns någon medicinkunnig person som kan ansvara så att felaktig och ev. farlig information sprids. Inte heller vill vi göra besökarna besvikna då de inte får svar på sina frågor. Har ni frågor får vi hänvisa er till Vårdguidens funktion Ställ en anonym fråga: www.1177.se/Stall-en-anonym-fraga/ och Vårdguidens faktasida om Att få en pacemaker. Sista vill vi slå ett slag för Facebooks gruppsidor. Det finns bland annat Facebookgrupperna Pacemaker Support Group och Pacemaker and ICD Support Group. Båda är engelskspråkiga.

Hejsan! Min mor(79år) har haft hjärnblödning(-94),har också för höga blodfetter, beh.för högt blodtryck.Min far(82år) har haft hjärtinfarkter,har nu pacemaker. Jag(56år,kvinna) har sedan(-98) spasmangina,(diagnostiserad med angiografi på SU)beh.med 90mg Imdur och 5mg Plendil,Nitrolingualspray,Suscard,har också hypotyreos och B12-brist.Tar Plendil på kvällen pga blodtrycksfall annars. Bör jag vara orolig för att ärva mina föräldrars sjukdomar? Mitt blodtryck och puls har stor skillnad på morgon och kväll så att jag känner symtom i form av yrsel med balanspåverkan,illamående,kärlkramp,trötthet,svimningskänsla,andfåddhet och huvudvärk.BT morgon 100/60 på kvällen 150/90.Puls från 50-120/min. Ovanstående läkemedel har jag haft sedan -98. Har inte höga blodfetter,lätt övervikt,röker inte,måttligt alkoholintag. Arbetar deltid. Kan det ha tillstött någon annan hjärtsjukdom? Vore mycket tacksam för snabbt svar. MVH Pia Karlsfelt-Edlund

Hejsan!
Min mor(79år) har haft hjärnblödning(-94),har också för höga blodfetter, beh.för högt blodtryck.Min far(82år) har haft hjärtinfarkter,har nu pacemaker.
Jag(56år,kvinna) har sedan(-98) spasmangina,(diagnostiserad med angiografi på SU)beh.med 90mg Imdur och 5mg Plendil,Nitrolingualspray,Suscard,har också hypotyreos och B12-brist.Tar Plendil på kvällen pga blodtrycksfall annars.
Bör jag vara orolig för att ärva mina föräldrars sjukdomar?
Mitt blodtryck och puls har stor skillnad på morgon och kväll så att jag känner symtom i form av yrsel med balanspåverkan,illamående,kärlkramp,trötthet,svimningskänsla,andfåddhet och huvudvärk.BT morgon 100/60 på kvällen 150/90.Puls från 50-120/min.
Ovanstående läkemedel har jag haft sedan -98.
Har inte höga blodfetter,lätt övervikt,röker inte,måttligt alkoholintag.
Arbetar deltid.
Kan det ha tillstött någon annan hjärtsjukdom?
Vore mycket tacksam för snabbt svar.
MVH Pia Karlsfelt-Edlund

Hej Pia,
Dina föräldrars hjärtsjukdomar är ofta ärftliga. Långsam puls, som kanske leder till pacemaker är inte precis ärftligt även om det förekommer inom familjer.
Yrsel, balansrubbningar och svimning som du skriver kan orsakas av långsam puls. Du skulle kunna räkna din puls när du har symptom. Har du korta svimningar kanske någon anhöriga kan kolla pulsen? Blodtrycket är ju lågt på morgonen och kanske under natten, det kan orsaka samma symptom.
Om du inte genomgått det så skulle jag rekommendera ett bandspelar-EKG där man kan se om pulsen t ex går ner under 40, vilket brukar ge symptom.
Att du fått ytterligare en hjärtsjukdom är nog mindre sannolikt, däremot kan t ex spasmanginan skadat hjärtats retledningssystem.
Så är symptomen nytillkomna, sök läkarvård och fråga om bandspelar-EKG är adekvat att utföra.

Lycka till,
Thomas Fåhraeus
Lund

Läs mer om ämnet: 
Hur ställs diagnosen