hejsan. är en kille på 37 år som har en fråga ang låg puls. jag fick för ca 7 år sedan förmaksflimmer.paroxysmatiskt,,som kommer och går. oftast upplever jag förmaksflimmer efter sex. så jag har varit van veta hur min puls fungerar. nu åter till min låga puls.. har märkt jag är trött och orklös på dagarna och att pulsen är låg. jag äger en spo2 finger mätare så jag kan lätt se puls och syresättning. som alltid är mellan 99-96 alltid runt 98-99 vid låg puls.. på dagtid hoppar min puls otroligt mkt fram och tillbaka. när jag sitter kan den ligga på ca 60 slag reser jag mig raskt gå till köket tillbaka kan den gå upp till 110 slag sedan 10 sek senare slår den ner till 60 igen. eller lägre när jag ska sova är trött ligger min puls mellan 52-60 slag obs. jag är aktiv snusare och ju lägre puls jag har ju mer snusar jag, så ack jag vågar inte ens fråga vad pulsen skulle ligga utan snuset som ökar pulsen. nu till min fråga är min puls sjukligt låg...(behövs pacemaker) runt 50 som lägst när jag ska sova eller vila.+ att dessa hastiga ökningar av pulsen vid minsta rörelse känns konstigt. jag har nyligen gjort ett arbetstest som va ua. då tyvär inget förmaksflimmer heller.även för 8 år sedan gjort 24t ekg(innan förmaksflimmer debuten) hade lite dubbelslag dock inget annat dom sa. har gjort för många år sedan ett ultraljud på hjärtat(innan mitt förmaksflimmer kom) hade då vad läkarna sa ett minimalt läckage i mitrafliusklaffen. aldrig hört eller fått göra återbesök pga av det. jag är förövrigt frisk dricker ej röker ej dock snusar. ej överviktig. 180cm lång 72 kg vore tacksam för svar så jag vet hur jag ska gå tillväga. kan det vara hjärtsvikt elller av-block sjuk sinusknuta eller brukar ett vanligt ekg kunna utesluta dom faktorerna. tror ni om jag inte snusat min puls skulle varit skadligt låg om jag har ca 50 i vila MED SNUS. tack för en fantastisk sida. mvh Nicklas 37 år Jönköping

hejsan. är en kille på 37 år som har en fråga ang låg puls.
jag fick för ca 7 år sedan förmaksflimmer.paroxysmatiskt,,som kommer och går. oftast upplever jag förmaksflimmer efter sex. så jag har varit van veta hur min puls fungerar. nu åter till min låga puls..
har märkt jag är trött och orklös på dagarna och att pulsen är låg.
jag äger en spo2 finger mätare så jag kan lätt se puls och syresättning. som alltid är mellan 99-96 alltid runt 98-99 vid låg puls..
på dagtid hoppar min puls otroligt mkt fram och tillbaka. när jag sitter kan den ligga på ca 60 slag reser jag mig raskt gå till köket tillbaka kan den gå upp till 110 slag sedan 10 sek senare slår den ner till 60 igen. eller lägre

när jag ska sova är trött ligger min puls mellan 52-60 slag obs. jag är aktiv snusare och ju lägre puls jag har ju mer snusar jag, så ack jag vågar inte ens fråga vad pulsen skulle ligga utan snuset som ökar pulsen. nu till min fråga

är min puls sjukligt låg...(behövs pacemaker) runt 50 som lägst när jag ska sova eller vila.+ att dessa hastiga ökningar av pulsen vid minsta rörelse känns konstigt.

jag har nyligen gjort ett arbetstest som va ua. då tyvär inget förmaksflimmer heller.även för 8 år sedan gjort 24t ekg(innan förmaksflimmer debuten) hade lite dubbelslag dock inget annat dom sa.
har gjort för många år sedan ett ultraljud på hjärtat(innan mitt förmaksflimmer kom) hade då vad läkarna sa ett minimalt läckage i mitrafliusklaffen. aldrig hört eller fått göra återbesök pga av det.

jag är förövrigt frisk dricker ej röker ej dock snusar. ej överviktig. 180cm lång 72 kg

vore tacksam för svar så jag vet hur jag ska gå tillväga.

kan det vara hjärtsvikt elller av-block sjuk sinusknuta eller brukar ett vanligt ekg kunna utesluta dom faktorerna.

tror ni om jag inte snusat min puls skulle varit skadligt låg om jag har ca 50 i vila MED SNUS.

tack för en fantastisk sida. mvh Nicklas 37 år Jönköping

Hej Nicklas,

Tack för att du gillar vår sida.

Paroxysmalt förmaksflimmer är det relativt många som har dock i lite högre ålder.
Många känner av det, andra känner ingenting.
Vid flimmer kan man ha en ganska lång paus mellan t ex två hjärtslag, och pulsen kan bli mycket låg. Får du plötslig yrsel ibland eller har du svimmat? Om din puls går ner under 45-40 slag/ minut och du har symptom (se symptom på denna sida) så är du en klar pacemakerkandidat. Vågar du sluta med snuset någon dag och göra ett nytt bandspelar-EKG tror du.
Bästa resultat är om du då har flimmer.
Ibland kan pacemakern minska risken för att få flimmer i enstaka fall. Dessutom , har man flimmer och får pacemaker, tycker många patienter att pulsen känns lugnare och jämnare. Detta har man även visat vetenskapligt.

Personligen tycker jag nog att du skulle få en pacemaker men jag har ju inte alla fakta.Jönköping har bra arytmivård och de kommer säkert att ge dig bästa hjälp.

Lycka till,

Thomas Fåhraeus
Lund

Läs mer om ämnet: 
Symptom på långsam puls