Webbsidan pacemaker-info.se har stängt användarregistreringen. Det går inte heller att skriva i forumet. Anledningen till detta är helt enkelt att det finns någon medicinkunnig person som kan ansvara så att felaktig och ev. farlig information sprids. Inte heller vill vi göra besökarna besvikna då de inte får svar på sina frågor. Har ni frågor får vi hänvisa er till Vårdguidens funktion Ställ en anonym fråga: www.1177.se/Stall-en-anonym-fraga/ och Vårdguidens faktasida om Att få en pacemaker. Sista vill vi slå ett slag för Facebooks gruppsidor. Det finns bland annat Facebookgrupperna Pacemaker Support Group och Pacemaker and ICD Support Group. Båda är engelskspråkiga.

Hej,jag undrar finns det någon gräns för hur gammal man får vara i Sverige för att få ett nytt hjärta?MVH Louise

Hej,jag undrar finns det någon gräns för hur gammal man får vara i Sverige för att få ett nytt hjärta?MVH Louise

Hej Louise,

Tyvärr är transplantationer ej vårt område.Jag vet bara att man går mycket efter den biologiska åldern, dvs hur pigg patienten är för sin ålder. Man tar även hänsyn till om ev. andra sjukdomar föreligger samt om patienten kan klara den ganska avancerade medicineringen efter operationen.

Du kan säkert komma i kontakt med t.ex. en transplantationskoordinator, ofta en leg. sjuksköterska som kan ge ett generellt svar eller ge dig ett läkarnamn att fråga.

När det gäller pacemakerar så har vi i Lund lagt in dessa på några pigga hundraåringar.

MVH

Thomas Fåhraeus
Bjärred, Lund