Webbsidan pacemaker-info.se har stängt användarregistreringen. Det går inte heller att skriva i forumet. Anledningen till detta är helt enkelt att det finns någon medicinkunnig person som kan ansvara så att felaktig och ev. farlig information sprids. Inte heller vill vi göra besökarna besvikna då de inte får svar på sina frågor. Har ni frågor får vi hänvisa er till sjukvården och Vårdguidens faktasida om Att få en pacemaker.

Hej Vad händer med pacemakern när någon ligger inför döden..... fortsätter den att slå? Hur vet den att åpersonen som har den inte lever längre, får den nån signal att inte fortsätta att slå? Mvh Linda

Hej
Vad händer med pacemakern när någon ligger inför döden..... fortsätter den att slå? Hur vet den att åpersonen som har den inte lever längre, får den nån signal att inte fortsätta att slå?
Mvh Linda

Hej Linda,

Som du säkert vet så slår inte pacemakern hjärtat dvs den hjälper inte till att pumpa blodet runt om. Pacemaker skickar elektriska impulser till hjärtat så att det kan slå.

När de fysiologiska förhållandena gör att hjärtat slutar att slå pga av en svår sjukdom eller olycksfall, så fortsätter pacemakern att skicka sina impulser till ett stillastående och dött hjärta i en död kropp.

Några tror att pacemakern gör att hjärtat fortfarande slår trots att patienten är avliden pga att patienten har en pacemaker.

Innan kroppen gravsättes måste man avlägsna pacemakern. Dels får kroppen inte kremeras med pacemakern och dels innehåller pacemakern miljöfarliga batterier.

Med vänlig hälsning,

Thomas Fåhraeus
Lund