Webbsidan pacemaker-info.se har stängt användarregistreringen. Det går inte heller att skriva i forumet. Anledningen till detta är helt enkelt att det finns någon medicinkunnig person som kan ansvara så att felaktig och ev. farlig information sprids. Inte heller vill vi göra besökarna besvikna då de inte får svar på sina frågor. Har ni frågor får vi hänvisa er till Vårdguidens funktion Ställ en anonym fråga: www.1177.se/Stall-en-anonym-fraga/ och Vårdguidens faktasida om Att få en pacemaker. Sista vill vi slå ett slag för Facebooks gruppsidor. Det finns bland annat Facebookgrupperna Pacemaker Support Group och Pacemaker and ICD Support Group. Båda är engelskspråkiga.

Hej Thomas! Natten till igår fick jag ett riktigt bakslag. Jag har inte haft några svimningsepisoder sedan jag fick min pacemaker för 1,5 år sedan. Denna natt skulle dock visa sig annorlunda. Runt halv fyra skulle jag gissa, vaknar jag av att jag håller på att svimma. Ja, det kan låta märkligt, men så var det. Jag vaknar upp i sängen, tuppar av, vaknar till och sådär pendlar jag i medvetandenivå ett bra tag. Så småningom försöker jag ta mig till telefonen för att ringa en ambulans. Detta eftersom jag bor själv och känner att jag kanske inte skulle vakna igen och jag måste hinna kontakta någon, någon som svarar mitt i natten. Jag ringer runt fyra och minns inte exakt, men vet att jag lyckas få fram att jag behöver hjälp. Ambulansen anländer och jag lyckas få låst upp dörren. Fullständigt kallsvettig sitter jag på sängen när ambulansmännen kommer in. Så småningom piggnade jag till och jag ville inte följa med ambulansen. Istället gick jag morgonen efter till hjärtmottagningen på väg till Neurologen där jag jobbar. Jag fick göra en avläsning av pacemakern, som visade att den fungerade och de kunde inte titta på vad som hade hänt, eftersom den inte hade spelat in något intressant, vad det nu innebär. Till detta hör att min pm tydligen inte spelar in något mellan 40 och 200, eftersom den då skulle spela in alla mina träningspass. Den spelar inte in VES eller liknande heller, däremot ev. flimmer (som jag aldrig haft), asystolier och bradykardier (som jag haft). De kunde därför inte gå tillbaka och kolla manuellt vad som hänt under natten, om det var något med hjärtat. Ska jag vara ärlig så vet jag inte hur hjärtat slog, för jag var så borta. De ställde om pm så att den i fortsättningen registrerar från 180. Den hade tydligen spelat in en del episoder med puls över 200 och låg puls om vartannat, som inte skett i samband med träning, men med sinusrytm. Jag vet inte om det som hände under natten var något allvarligt, men precis lika hemska som de många svimningar jag hade innan pm var dessa. Känns som att det finns en risk för att börja om hela den här processen igen. Det som fungerat så bra fram till nu. Vad kan detta ha varit? Varför kan man inte gå tillbaka och titta manuellt på vad som hänt? Även om det var sinusrytm undrar jag om det kan vara farligt med sådana plötsliga rusningar (varierande tider under dygnet tydligen). Sedan är det ju sparbeting, så ingen läkare får man träffa och den provtagning jag blev beordrad att ta, ska tas via vårdcentralen, som jag aldrig har besökt. Ja, vad säger man? Jag suckar, men inte av lättnad. Vet inte vad jag vill åstadkomma med det här, jag vill nog (förutom att få ur mig det) bara ha en professionell kommentar. Kanske hör detta mer hemma i forumet, det får du avgöra. Mvh Isabelle

Hej Thomas!

Natten till igår fick jag ett riktigt bakslag. Jag har inte haft några svimningsepisoder sedan jag fick min pacemaker för 1,5 år sedan. Denna natt skulle dock visa sig annorlunda. Runt halv fyra skulle jag gissa, vaknar jag av att jag håller på att svimma. Ja, det kan låta märkligt, men så var det. Jag vaknar upp i sängen, tuppar av, vaknar till och sådär pendlar jag i medvetandenivå ett bra tag. Så småningom försöker jag ta mig till telefonen för att ringa en ambulans. Detta eftersom jag bor själv och känner att jag kanske inte skulle vakna igen och jag måste hinna kontakta någon, någon som svarar mitt i natten. Jag ringer runt fyra och minns inte exakt, men vet att jag lyckas få fram att jag behöver hjälp. Ambulansen anländer och jag lyckas få låst upp dörren. Fullständigt kallsvettig sitter jag på sängen när ambulansmännen kommer in. Så småningom piggnade jag till och jag ville inte följa med ambulansen. Istället gick jag morgonen efter till hjärtmottagningen på väg till Neurologen där jag jobbar.

Jag fick göra en avläsning av pacemakern, som visade att den fungerade och de kunde inte titta på vad som hade hänt, eftersom den inte hade spelat in något intressant, vad det nu innebär. Till detta hör att min pm tydligen inte spelar in något mellan 40 och 200, eftersom den då skulle spela in alla mina träningspass. Den spelar inte in VES eller liknande heller, däremot ev. flimmer (som jag aldrig haft), asystolier och bradykardier (som jag haft). De kunde därför inte gå tillbaka och kolla manuellt vad som hänt under natten, om det var något med hjärtat. Ska jag vara ärlig så vet jag inte hur hjärtat slog, för jag var så borta. De ställde om pm så att den i fortsättningen registrerar från 180. Den hade tydligen spelat in en del episoder med puls över 200 och låg puls om vartannat, som inte skett i samband med träning, men med sinusrytm. Jag vet inte om det som hände under natten var något allvarligt, men precis lika hemska som de många svimningar jag hade innan pm var dessa. Känns som att det finns en risk för att börja om hela den här processen igen. Det som fungerat så bra fram till nu.

Vad kan detta ha varit? Varför kan man inte gå tillbaka och titta manuellt på vad som hänt? Även om det var sinusrytm undrar jag om det kan vara farligt med sådana plötsliga rusningar (varierande tider under dygnet tydligen).

Sedan är det ju sparbeting, så ingen läkare får man träffa och den provtagning jag blev beordrad att ta, ska tas via vårdcentralen, som jag aldrig har besökt. Ja, vad säger man? Jag suckar, men inte av lättnad. Vet inte vad jag vill åstadkomma med det här, jag vill nog (förutom att få ur mig det) bara ha en professionell kommentar. Kanske hör detta mer hemma i forumet, det får du avgöra.

Mvh
Isabelle

Hej Isabelle,

Som du förstår är det svårt att säga vad det kan ha varit. En pulskontroll hade varit bra, men gick inte att genomföra i ditt tillstånd. Många människor kan få ett uppehåll i andningen under sömnen som du kanske vet, det kallas för sömnapne'.Du kan slå på det på Internet. Det är möjligt att du hade ett längre andningsuppehåll och blev påverkad av det. Du återhämtade dig snabbt vilket är ett gott tecken. Fick du en hjärtrusning hade du nog känt det i bröstet. Har du någon elektrisk värmefilt el dylikt i sängen kan det ibland påverka pacemakern.

Om det händer igen, kolla genast pulsen även om du är påverkad. Du behöver inte räkna den exakt men kolla att den inte är snabb eller för långsam.

Lycka till,
MVH
Thomas Fåhraeus
Lund