Webbsidan pacemaker-info.se har stängt användarregistreringen. Det går inte heller att skriva i forumet. Anledningen till detta är helt enkelt att det finns någon medicinkunnig person som kan ansvara så att felaktig och ev. farlig information sprids. Inte heller vill vi göra besökarna besvikna då de inte får svar på sina frågor. Har ni frågor får vi hänvisa er till Vårdguidens funktion Ställ en anonym fråga: www.1177.se/Stall-en-anonym-fraga/ och Vårdguidens faktasida om Att få en pacemaker. Sista vill vi slå ett slag för Facebooks gruppsidor. Det finns bland annat Facebookgrupperna Pacemaker Support Group och Pacemaker and ICD Support Group. Båda är engelskspråkiga.

Hej Thomas! Jag har själv pacemaker sedan två år drygt pga av-block II typ II). Min mamma, 69 år, har många gånger under sitt liv känt av hjärtat på olika sätt. Under de senaste åren har hon efter motion (eller bara mycket rörelse som städning, gå i trappor, handla osv under en och samma dag) känt sig orolig i hjärtat. Det slår oregelbundet och ibland känns det som att pulsen är väldigt långsam. Mamma har tyvärr inte vågat räkna pulsslagen (något jag försökt få henne till) men hon känner att något är fel. För ett par veckor sedan höll oregelbundenheten i sig länge (något dygn) och jag fick henne att åka till akuten. De kollade ekg, blodtryck mm. Läkaren kunde själv inte avgöra om det var extraslag, flimmer eller av-block som mamma hade utan hänvisade henne till vårdcentralen för utredning (ska göras i juli). Det visade sig att hon hade högt blodtryck och hon fick medicin utskriven för det. Men när hon läste på bipacksedeln så stod att man inte skulle ta den medicinen om man har av-block...Har du hört något om att blodtryckssänkande kan leda till lägre puls? Kan det vara farligt om man har av-block? Tack på förhand! Mvh, Sanna

Hej Thomas!
Jag har själv pacemaker sedan två år drygt pga av-block II typ II). Min mamma, 69 år, har många gånger under sitt liv känt av hjärtat på olika sätt. Under de senaste åren har hon efter motion (eller bara mycket rörelse som städning, gå i trappor, handla osv under en och samma dag) känt sig orolig i hjärtat. Det slår oregelbundet och ibland känns det som att pulsen är väldigt långsam. Mamma har tyvärr inte vågat räkna pulsslagen (något jag försökt få henne till) men hon känner att något är fel. För ett par veckor sedan höll oregelbundenheten i sig länge (något dygn) och jag fick henne att åka till akuten. De kollade ekg, blodtryck mm. Läkaren kunde själv inte avgöra om det var extraslag, flimmer eller av-block som mamma hade utan hänvisade henne till vårdcentralen för utredning (ska göras i juli). Det visade sig att hon hade högt blodtryck och hon fick medicin utskriven för det. Men när hon läste på bipacksedeln så stod att man inte skulle ta den medicinen om man har av-block...Har du hört något om att blodtryckssänkande kan leda till lägre puls? Kan det vara farligt om man har av-block? Tack på förhand! Mvh, Sanna

Hej,

Det låter som om din mamma har börjat få korta attacker med paroxysmalt förmaksflimmer men det är en diagnos som fastställs med EKG. Många blodtryckssänkande mediciner minskar ofta pulsfrekvensen och kan ibland öka på ett AV- block. Vid besvär som din mor har (sk palpitationer), kan t ex en betablockare lugna ner pulsen och samtidigt sänka blodtrycket. Flimmerattackerna kan minska.

Är ni oroliga så är det bara att sluta med medicinen om din mor skulle bli sämre. Hennes läkare skall då kontaktas och man kan byta medicin.

Långvarigt obehandlat högt blodtryck kan leda till hjärtförstoring och därmed öka risken för förmaksflimmer.Det är bra att en utredning planeras.

Bästa hälsningar,
Thomas