Webbsidan pacemaker-info.se har stängt användarregistreringen. Det går inte heller att skriva i forumet. Anledningen till detta är helt enkelt att det finns någon medicinkunnig person som kan ansvara så att felaktig och ev. farlig information sprids. Inte heller vill vi göra besökarna besvikna då de inte får svar på sina frågor. Har ni frågor får vi hänvisa er till sjukvården och Vårdguidens faktasida om Att få en pacemaker.

Hej Min syster har precis fått en pacemaker och jag undrar om det är ärftligt? Att om hon skaffar barn så kanske barnet också behöver pacemaker? Tack på förhand Klara

Hej
Min syster har precis fått en pacemaker och jag undrar om det är ärftligt? Att om hon skaffar barn så kanske barnet också behöver pacemaker?
Tack på förhand
Klara

Hej,
Störningar i hjärtats retledningssystem beror ofta på en annan bakomliggande hjärtsjukdom, t ex inflammation, muskelsjukdom, hjärtinfarkt etc.

Vissa av dessa sjukdomar kan vara ärftliga. I vissa släkter förekommer flera pacemakrar än "normalt" utan att man vet orsaken, men det är mycket sällsynt.

Din syster kan nog lugnt skaffa barn och risken att barnet behöver pacemaker är nog minimal.

MVH

Thomas Fåhraeus
Lund