Hej Min svärfar, snart 87 år, har en Pacemaker sedan ca 5 år. Han är nu väldigt sjuk och vi vill inte att han ska behöva lida längre än nödvändigt. Vi funderar på om Pacemakern är livsuppehållande? Kan man stänga av Pacemakern i utifrån, dvs utan ingrepp i kroppen? Hälsningar "Vill ej förlänga lidandet"

Hej
Min svärfar, snart 87 år, har en Pacemaker sedan ca 5 år. Han är nu väldigt sjuk och vi vill inte att han ska behöva lida längre än nödvändigt. Vi funderar på om Pacemakern är livsuppehållande? Kan man stänga av Pacemakern i utifrån, dvs utan ingrepp i kroppen?

Hälsningar
"Vill ej förlänga lidandet"

Hej,

Detta är en vanlig fråga vi får. Tyvärr får vi inte stänga av pacemakrar. Det är ibland det samma som aktiv dödshjälp,ungefär som att stänga av en respirator. Det finns inga säkra siffror på hur många pacemakrar i procent som är livsuppehållande. Många patienter använder ju pacemakern endast ibland.

När det gäller ICD så kan man få stänga av dessa. När slutet närmar sig kan patienten få hjärtrusningar. För att undvika smärtsamma ICD chocker så får man alltså stänga av ICD terapin.

Med vänlig hälsning,

Thomas Fåhraeus
Lund