Webbsidan pacemaker-info.se har stängt användarregistreringen. Det går inte heller att skriva i forumet. Anledningen till detta är helt enkelt att det finns någon medicinkunnig person som kan ansvara så att felaktig och ev. farlig information sprids. Inte heller vill vi göra besökarna besvikna då de inte får svar på sina frågor. Har ni frågor får vi hänvisa er till sjukvården och Vårdguidens faktasida om Att få en pacemaker.

Hej, min fråga och fundering är; om jag får en pacemaker p.g.a. sjuk sinusknuta,(arytmi,flimmer,bradykardi och asystolie nattetid)kan det då med tiden försvinna så att man fortsättningsvis slipper "bära" på pacemakern? Med hälsning Hasse

Hej, min fråga och fundering är; om jag får en pacemaker p.g.a. sjuk sinusknuta,(arytmi,flimmer,bradykardi och asystolie nattetid)kan det då med tiden försvinna så att man fortsättningsvis slipper "bära" på pacemakern?

Med hälsning
Hasse

Hej Hasse,

Tyvärr är det så att när hjärtats sk retledningsceller, som alstrar och skickar en svag ström till muskelcellerna är skadade eller har upphört att fungera, så bildas inga nya celler trots pacemaker. Det är mycket ovanligt att vi avlägsnar ett pacemakersystem för gott.

Några kan få ett kroniskt förmaksflimmer, som har en ganska normal frekvens, i efterförloppet av en sjuk sinusknuta. I så fall är pacemaker inte så nödvändig. De flesta patienter vill trots allt ha kvar sin pacemaker som ger dem en trygghetskänsla.

Mvh

Thomas Fåhraeus
Lund

Läs mer om ämnet: 
Det sjuka hjärtat